ISTRAŽIVALI SMO: DA LI SU ZRENjANINCI SPREMNI ZA DRUGI PIK KORONA VIRUSA

Situacija u Gradu je stabilna, nema mesta panici

U Zrenjaninu je u poslednjih nedelju dana, u toku ovog drugog pika, dvanaest osoba obolelo od korona virusa. Devet pacijenata koji su bez simptoma, a koji su bili u kontaktu sa zaraženima, se nalazi u kućnoj izolaciji. Troje obolelih je smešteno na odeljenju Opšte bolnice „Đorđe Joanović” od kojih je dvoje na respiratorima, a jedan pacijent je poslat na lečenje u Novi Sad. Epidemiološka situacija je, uprkos ovim brojkama, stabilna i pod kontrolom. Stanje na terenu se redovno prati, a među obolelima najviše je iz Čente. Mi u Zavodu za javno zdravlje savetujemo građanima da se pridržavaju propisanih mera, da pre svega nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, drže distancu od minimum dva metra i redovno peru ruke – rekao je za naš list dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje, i dodao da se saveti odnose naročito na mlade koji izlaze po kafićima i klubovima, jer od njih zavisi dalji razvoj epidemiološke situacije.

PROPISANE MERE I DALjE NA SNAZI
Prema rečima dr Ždrala, kovid ambulante od samog početka dobro rade svoj posao i imaju brze kovid testove. Pacijenti koji osete bilo kakve simptome, mogu se javiti opštinama Sečanj, Žitište, Nova Crnja i Novi Bečej, dok se Zrenjaninci mogu obratiti kovid ambulanti na Zelenom polju.
Krizni štab koji je formirala Vlada Republike Srbije doneo je odluku da je u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorijama nošenje maski neophodno, a kao savet građanima i dalje ostaje da se u što većem broju pridržavaju mera koje su ostale na snazi i nakon vanrednog stanja. U Gradu na Begeju ove mere se poštuju individualno, dok ih se ustanove pridržavaju. Na ulazu u gradsku kuću postavljene su dezobarijere za obuću, maske su obavezne (za građane koji nemaju svoju masku mogu dobiti na portirnici), a meri se i telesna temperatura koja je do 37 stepeni tolerantna.
Stranke koje ulaze u zgradu Okružnog suda su dužne da prođu dezobarijeru i dezinfikuju obuću. Neophodna je i dezinfekcija ruku, zahteva se nošenje maski i rukavica. Tako je i u svim drugim javnim ustanovama i objektima. Bez sredstava zaštite, ne može se ni u banku. Sve šalter sale traže od korisnika poštovanje svih mera, a isti obrasci ponašanja važe i za sve zaposlene.

DISCIPLINA U AUTOBUSIMA
Autobuski prevoznici i autobuske stanice takođe vode računa o merama kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i korisnika usluga. Prostorije autobuske stanice, oprema i mobilijar se redovno dezinfikuju, obavezna je upotreba maski,
kao i merenje temperature putnicima.
– Svi putnici moraju da se pridržavaju mera za njihovo dobro, iako im to ponekad teško pada. Na jednom paru autobuskih sedišta može da sedi samo jedan putnik. One koji ne poštuju mere, nećemo moći da primimo, niti da im omogućimo prevoz. Za sada građani su odgovorni, savesni i disciplinovani i nemamo velik broj kršenja pravila – objasnio je Miroslav Zelen, direktor „Banat transa” i dodao da autobusi imaju prirodnu ventilaciju (prozori i lufteri), a klima uređaji se na koriste kako se i preporučuje.
Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Studentskog doma „Mihajlo Predić dr Miša” apeluje se na sve studente stanare studentskih domova da se pridržavaju opštih higijenskih mera, da poštuju propisanu fizičku distancu i da se, u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete, u studentske domove vrate isključivo ukoliko imaju ispitne obaveze, laboratorijske ili praktične vežbe. Kako saznajemo, zaraženih u ovom studentskom domu nema.

  • U KOVID AMBULANTE SAMO SA SIMPTOMIMA
    Građani koji se leče u Domovima zdravlja, a koji imaju simptome kovid 19 infekcije, treba da se jave svom izabranom lekaru putem telefona koji će ih najaviti i zakazati pregled u Respiratornom centru Doma zdravlja, kako bi se obavili neophodni pregledi i dijagnostika. Nakon kompletne trijaže, ukoliko je potrebno dalje bolničko lečenje, lekari Doma zdravlja, pacijenta upućuju u ustanovu sledećeg nivoa zaštite, odnosno nadležne opšte bolnice.
    – Kako bi se izbegle nepotrebne gužve, u Kovid ambulantu treba da se jave samo osobe koje imaju izražene simptome – visoku temperaturu i učestali kašalj, uz otežano disanje. Pacijenti sa respiratornim tegobama koji imaju lakšu kliničku sliku i imaju blage simptome bolesti, potrebno je da ostanu kod kuće u samoizolaciji, uz uobičajeno lečenje lakih oblika respiratornih infekcija (obilno uzimanje tečnosti, lakše kašaste hrane, unošenje vitamina, uz higijenski režim života). Takođe, u samoizolaciju od 14 dana, treba da idu i osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima od kovida 19, a nemaju simptome ili imaju blažu kliničku sliku – saopštila je dr Gordana Đurin, VD direktora Doma zdravlja.

Miroslava Malbaški