Mala pijaca sve manja

Piše: Milena Bečejac

Već dugo, mlečno-mesna sala na Maloj pijaci na Lesnini ne radi. Na vratima stoji šturo obaveštenje da je „mlečno-mesna sala i oprema van upotrebe”. Niti da li će se renovirati, ni kada… Ako pokušate da dobijete obaveštenje od nadležnog za ovaj sektor u JKP „Pijace i parkizi” – telefon u kancelariji odzvoni do kraja, ali se niko ne javlja… Zrenjaninci iz ovog dela grada mogli su da se tu snabdeju očišćenom živinom, sirom i kajmakom, mileramom… Da sala ne valja, videlo se i ranije – otpadao je malter, izbijala vlaga, ali – najlakše je zatvoriti je.
Pijaca je smeštena pored ulice Jug Bogdana, u blizini stambenih naselja „Ruža Šulman”, „4.juli” , „Lesnina”… „Rekonstruisana je izgradnjom nadstrešnice nad celokupnim prostorom pijace na oko 1.400 m kvadratna. Rekonstrukcija je završena sredinom 2016. godine … Raspolaže sa 150 prodajnih mesta. Neposredno uz pijacu se nalazi objekat mlečno-mesne sale sa 14 rashladnih vitrina” – tako piše na sajtu ovog preduzeća, osnovanog 26. marta 2002. godine.
Tačno je da je pijaca rekonstuisana posle nekoliko decenija, da su stare, betonske i nekakve metalne tezge zamenjene sadašnjim, da je ograđena, da je pokrivena (ne i zatvorena, pa udaraju vetar i zimi hladnoća). Rekonstrukcija je koštala grad 30 miliona dinara. Ali, eto, niko se nije setio ni mlečno-mesne sale, koja je njen deo, mada je odvojena i nalazi se u posebnom objektu.
„Zrenjanin sve doskora nije imao nikakve uređene zatvorene prostorije za pijace. One su odvajkada održavane na otvorenim mestima određenim od opštine, najčešće glavnoj ulici i glavnom trgu ili obližnjim ulicama, prema nastalim potrebama. Pijačni stolovi, šatori i kućice bili su improvizovani i pokretni, i tek posle oformljene ustanove 1954. godine pijaca dobija sadašnji izgled, sa srazmernim brojem prostorija za smeštaj pijaca za pojedine vrste artikala” (Monografija „Zrenjanin”, 1966).
Ustanova za pijace i vašarišta (njih više nema), menjala je ime, ali je bila deo komunalne privrede. Privrede kojoj je, očito, bilo važnije da ubire novac od zakupljenih tezgi, bez obzira na to što su poslednjih decenija izgrađene nove pijace. Znamo da je i na pijaci na Bagljašu bilo muka i za prodavce, i za kupce. Sad ostadosmo i bez mlečne sale u Ulici Juga Bogdana…
Mala pijaca, eto, postaje sve manja. Ili – sledi iznenađenje u vidu nove mlečne sale…