MANIFESTACIJA CRVENOG KRSTA ZRENjANIN: „SUNČANA JESEN ŽIVOTA”

Nagrade i priznanja za volontere i školarce

Niz događaja organizovao je u oktobru i novembru Crveni krst Zrenjanin, a među njima i „Sunčanu jesen života”, održanu u velikoj sali Crvenog krsta, 30. oktobra. Na ovoj manifestaciji su dodeljeni pokloni najstarijoj volonterki Crvenog krsta, kao i učenicima predškolskih i školskih ustanova, koji su učestvovali u literaranom konkursu pod imenom „Moji baba i deda”.
Najstarija aktivna volonterka Crvenog krsta Zrenjanin je Stojanka Đurašković, rođena 23. decembra 1937. godine. Ova humana žena je od 1983. godine aktivna u organizaciji i ona je nagrađena Srebrnim znakom Crvenog krsta Srbije. Kako je baka Stojanka objasnila, ona se vrlo mlada upoznala sa značajem i radom Crvenog krsta.
– Moj otac je tokom rata bio u zarobljeništvu četiri godine. Nikad neću zaboraviti šta je rekao meni i bratu kada se vratio. Postavio nas je u krilo, pomazio po kosi i rekao da nije bilo Crvenog krsta, ne bi nam se vratio. Zbog te činjenice, kad god sam mogla svakom sam pomagala, i tokom bombardovanja, požara, ali i drugih nedaća. Posećivala sam stare i nemoćne sa drugim volonterima. I danas, iako mi zdravlje nije najbolje, trudim se da pomognem koliko mogu – istakla je Stojanka Đurašković.
Ž. Mišić

Opširnije u štampanom izdanju