MANJAK KAPACITETA JASLENIH GRUPA U MZ „DOSITEJ OBRADOVIĆ“

Nova organizacija muka za roditelje

Prošlog leta jaslena grupa vrtića „Neven“ na 4. julu preseljena je u novootvoreni vrtić „Bubamara“ u naselju Putnikovo. Kako su roditelji nezvanično saznali, potkrovlje je iz bezbednosnih razloga zatvoreno po nalogu inspekcije, a mališani automatski prebačeni u novi vrtić u drugom delu grada. Obaveštenje direktora o donetoj odluci i bezbednosti dece u vrtiću izostalo je, budući da se nije pojavio na sastanku koji je zakazao, kažu roditelji, nezadovoljni što se nakon višemesečnog apela nadležnim institucijama nije krenulo u rešavanje problema. Iz tog razloga pokrenuta je peticija „Vratite bebama Neven“ koju je potpisalo njih 37.
BEZUSPEŠNA KOMUNIKACIJA SA NADLEŽNIMA
– Reč je o najugroženijoj i najosetljivijoj grupi našeg društva, zbog čega zahtevamo od nadležnih da nam kažu da li je našoj deci bezbedan boravak u vrtiću. Takođe, apelujemo da se „Neven“ u potpunosti adaptira i nastavi sa radom u punom kapacitetu, i na kraju, da se u javnost iznese šta će biti sa zgradom vrtića – zahtevaju zabrinuti potpisnici.
Roditelji mališana do tri i dece starosti od tri do šest i po godina vrtića „Neven” već šest meseci strpljivo se dopisuju sa raznim državnim institucijama u potrazi za zvaničnim informacijama o razlozima za zatvaranje vrtića i planovima u vezi sa zgradom u kojoj se nalazi (a koja je u vlasništvu Grada), navodi se u peticiji.
– Poštovali smo sve rokove višemesečne korespodencije. Naša deca su provela polovinu decembra u izolaciji, a danas smo prateći epidemiološke mere izašli ispred vrtića da ukažemo na to da su u potpunosti zanemarene potrebe dece i roditelja MZ „Dositej Obradović” i njene okoline – kažu potpisnici peticije koji su mirno protestvovali ispred zgrade vrtića, uz podsećanje da najveća Mesna zajednica u gradu, u kojoj je prošle godine u vrtić bilo upisano više od stočetrdesetoro dece, sada ima samo jednu ustanovu sa jaslenom grupom, koja nema kapacitet da primi svu decu najmlađeg uzrasta.

UDALJENI VRTIĆ IZISKUJE DODATNE TROŠKOVE
Novootvoreni smeštaj „Bubamara“ koji se nalazi u drugom delu grada zbog neadekvatne infrastrukturne i saobraćajne podrške (nedostatak putne i saobraćajne mreže, trotoara, ukrštanje raskrsnice sa prugom i sl.) ne rešava problem kolektivnog smeštaja dece iz ovog dela grada, ističu roditelji.
Još jedna mana ovog rešenja je i to što oni koji rade od 7 časova nisu u mogućnosti da decu vode u dva vrtića ili boravak u školi na drugoj obali reke. Navode i da, zbog dužine puta i kratkog vremenskog perioda, u popodnevnim satima ne mogu da stignu po decu do zatvaranja ustanove, kao i da su dodatni troškovi ogromni, jer je jedini putni pravac zaobilazan.
– Ukoliko se na cenu taksi prevoza doda cena boravka u vrtiću, za taj novac je moguće naći osobu koja bi čuvala dete i kod kuće. Više je nego jasno da, iako nov i funkcionalan, vrtić „Bubamara” ne samo da ne nudi podršku našim porodicama, nego predstavlja prevelik i nepotreban trošak – objašnjavaju roditelji.
Iz Predškolske ustanove Zrenjanin navode da u vrtiću „Neven“ ne postoji nikakav problem, već da su deca jednostavno raspoređena u novi vrtić gde su formirane jaslene grupe koje su trebale da se popunjavaju.
– Sve je zakonski čisto, to što roditeljima ne odgovara što je jaslena grupa malo dalje, to je do njih. Stručni tim na osnovu znanja i iskustva pravi raspored jaslenih grupa koje su na osnovu njega formirane u vrtićima u kojima je to potrebno – kaže Vladimir Petrović, direktor Predškolske ustanove.


J. Šormaz