MATEMATIKA NIJE BAUK ZA UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE U KRAJIŠNIKU

Obeležili „Dan broja Pi”

Sa svojom nastavnicom matematike Slavicom Beronjom i vršnjacima iz 50 škola u regionu, učenici Osnovne škole „Slavko Rodić” u Krajišniku, na dan rođenja Alberta Anštajna, 14. marta, obeležili su Dan broja Pi („Pi” Day). Na taj način oni su još jednom pokazali kako ne zaziru od predmeta koji među osnovcima u Srbiji, ali i u većem delu sveta, slovi za apstraktan i težak.
To je uspeh Slavice Beronje koja svojim načinom rada predstavlja pravi primer kako učenike treba motivisati da se matematički opismene i potom uživaju u rešavanju matematičkih zadataka. Ona je članica iTvining (eTwinning) platforme – zajednice škola i predškolskih ustanova u Evropi koja je razvijena za potrebe komunikacije, saradnje, razvijanja projekata i razmene između svih onih koji se bave učenjem i podučavanjem.
– Pre tri godine sam na konkurs poslala svoj čas i bila izabrana među deset najkreativnijih nastavnika matematike. Dve koleginice su me pozvale da se priključim iTvining platformi. Lane sam u okviru te platforme radila dva projekta: „Dodatna nastava iz matematike” i „Matematički koučing” i za oba sam nagrađena priznanjem sa evropskom oznakom kvaliteta – priča Slavica Beronja.

 

Članstvo u iTvining-u omogućilo je nastavnici Slavici i učenicima upoznavanje sa brojnim IT alatima, digitalno i medijsko obrazovanje i usavršavanje. Osim toga, putem platforme, razmenjuju iskustva, ideje, deca uče kroz projekte. Dan žena, 8. mart, obeležili su na matematički način, prezentacijom „Žene matematičarke” koju su pripremili učenici.
Zajedno sa koleginicom iz Cazina, nastavnica Slavica Beronja je autor projekta kojim su 14. marta obeležili „Dan broja Pi”. Tada je održana i video konferencija. Primenom savremenih tehnologija omogućeno je uključenje svih učesnika projekta, učenici su imali priliku da se pozdrave i razgovaraju sa vršnjacima iz regiona.
U cilju korišćenja društvenih mreža na pravi način, te popularizacije matematike, razvijanja interesovanja i motivacije za nju, Slavica Beronja je pokrenula i svoj blog „Slavica i matematika”, a ima i stranicu na Fejsbuku „Moji časovi matematike”. Kako kaže, uvek je spremna da odgovori na učenička pitanja i pomogne u rešavanju matematičkih problema.
– Verovatno bih mogla da nađem bolje plaćen posao, ali sebe, za sada, ne vidim nigde drugo nego u školi. Koliko god da učenici beže od matematike, koliko god da im je teška, mislim da svojim načinom rada uspevam da ih zainteresujem. Nema mnogo petica, ali se retko kad bune zbog ocene. Realni su, hoće da rade. Zadovoljna sam sa njima – objašnjava nastavnica Slavica Beronja naglašavajući da joj u realizovanju projekata mnogo znači razumevanje, podrška i pomoć Dragana Jevtića, direktora škole.
B. Škrbić