MEĐUNARODNI DAN SEĆANjA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Zrenjanin nije zaboravio postradale
U znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada su borci Crvene armije oslobodili ozloglašeni logor smrti u porobljenoj, Evropi Aušvic – Birkenau, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila ovaj dan za Međunaroni dan sećanja na žrtve Holokasuta, koji je obeležen i u Srbiji, i u Zrenjaninu.
Ovaj dan, kada se Jevreji, ali i drugi narodi širom sveta, sećaju tog masovnog stradanja, Jevrejska opština Zrenjanin već godinama obeležava zajedno sa Gradom Zrenjaninom. Članovi Jevrejske opštine Zrenjanin, potomci Jevreja iz Velikog Bečkereka-Petrovgrada i predstavnici Grada Zrenjanina položili su prošlog petka, 26. januara, vence na spomen-ploču na mestu gde se nekada nalazila sinagoga koju je okupator srušio 1941. godine, u današnjoj Jevrejskoj ulici. Takođe su položili vence na spomen-ploču na zgradi Poljoprivredne škole, gde se 1941. godine nalazio sabirni logor za Jevreje, odakle su deportovani u logore u Beogradu.
U ime Grada Zrenjanina venac na spomen-ploču u Jevrejskoj ulici položili su pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i zamenica Skupštine grada Ljuba Travica. U ime Jevrejske opštine Zrenjanin venac su položili Eva Dudvarski, Eva Radovančev i Erne Švan.
Kako je rekla predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov, ovaj dan obeležavamo kako se više nikada ne bi ponovio zločin i da više nikada ne bude stradanja kakvo je bilo u Holokaustu.
– Naš grad je primer višenacionalne sredine i naša je dužnost i obaveza, ali pre svega želja da svake godine obeležavamo datume stradanja naših nekadašnjih sugrađana – istakao je Duško Radišić. – U saradnji s jevrejskom zajednicom obeležavamo godišnje dva datuma s tugom i dužnim poštovanjem prema stradalim Jevrejima iz našeg grada. Jedan je 27. januar, koji se obeležava širom sveta, a drugi je 18. avgust, dan stradanja, praktično, cele jevrejske populacije u gradu, kada takođe šaljemo poruke mira i zajedničkog suživota građana Zrenjanina. Važniji od obeležavanja datuma su, svakako, i časovi u školama, gde mladim generacijama treba ukazivati i objašnjavati zašto je došlo do genocida i da se on nikada više ne sme ponoviti.
Potpredsednik Jevrejske opštine Zrenjanin Vladimir Arsenić je podsetio na stradanje Jevreja u Evropi i u našem gradu.
– Jevrejska zajednica u srednjem Banatu danas okuplja oko 200 članova, dok ih je na teritoriji Srbije oko 3.000, najviše u Beogradu – rekao je Arsenić. – Na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, pred rat, živelo je više od 30 hiljada Jevreja i samo oko 3.000 ih je preživelo. Danas, u Zrenjaninu, ova zajednica je aktivna i prisutna u javnosti, i pored komemorativnih skupova organizuje različite manifestacije. Jevrejska zajednica uvek je bila sastavni deo ovog društva i ponašala se vrlo odgovorno prema društvu i mislim da se i društvo srazmerno tome ponaša i prema Jevrejskoj zajednici. S Gradom Zrenjaninom ostvarujemo dobru saradnju.
Većina Jevreja koja danas žive u Zrenjaninu uglavnom su potomci nekadašnjih petrovgradskih Jevreja. Oni čuvaju uspomene na svoje pretke, u čemu im pomaže lokalna samouprava, a osim dva važna datuma, 27. januara i 18. avgusta, neguju običaje, kulturu i tradiciju Jevreja, organizuju izložbe, promocije knjiga, pozorišne predstave i koncerte, kao i manifestacije koje promovišu suživot sa narodima i nacionalnim manjinama na ovom području.

B. Jajić