MESNA ZAJEDNICA „CENTAR”: PREDSTOJI UREĐENJE PARKINGA U VUKA KARADŽIĆA

Najživlji deo grada

Automobilske gužve u uskim ulicama gradskog jezgra i problemi sa parkiranjem neki su od dugogodišnjih problema Mesne zajednice „Centar”. Usled toga česta su i oštećenja puteva i trotoara, čije je saniranje svake godine na dnevnom redu ove Mesne zajednice, u kojoj živi oko 2.500 sugrađana.
Neki od prioritetnih poslova MZ „Centar” koji su planirani za 2017. godinu, započeti su, dok će na rešavanje jednog dela ipak morati da se sačeka. Uređenje parkinga u Ulici Vuka Karadžića odloženo je za naredni period, a počelo je da se radi na regulaciji saobraćaja u nekoliko ulica iz centra grada.
– U toku je izrada plana detaljne regulacije saobraćaja u ulicama dr Zorana Kamenkovića, dr Emila Gavrile, Daničićevoj i u Ulici Sime Matavulja – navode u MZ „Centar” i dodaju: – U toku prošle godine rađeno je ozelenjavanje dela ulice dr Emila Gavrile, ispred Dispanzera, kao i u Ulici obala Miloša Velikog. Sanirana su oštećenja na trotoarima, a takođe je postavljena i zaštitna ograda ispred vrtića „Dečja radost”.
Prethodnih godina najvažnije aktivnosti bile su ozelenjavanje naselja i održavanje javne rasvete, što je rađeno u saradnji sa tadašnjom Direkcijom za izgradnju i uređenje grada, sadašnjim JP za urbanizam. Pored toga, sanirane su udarne rupe na Bulevaru Milutina Milankovića – na magistrali, kao i u drugim ulicama, navodi se u izveštaju o radu mesnih zajednica.
Stanovnici ovog naselja najčešće se žale na nepropisno parkirana vozila, na kvarove na javnoj rasveti, zatim na oštećene trotoare i puteve, kao i na pse lutalice. Automobili su često parkirani i na kolovozu i na trotoaru, a najveća saobraćajna gužva je u Pupinovoj ulici, ispred Dečjeg dispanzera u dr Emila Gavrile i u Ulici dr Zorana Kamenkovića ispred poslovnice SBB-a. Osim toga, kante za smeće nisu jednako raspoređene po naselju – ima ih u potezu do gradske apoteke, ali nedostaju u Gimnazijskoj, kao i u ulicama Zorana Kamenkovića i dr Emila Gavrile gde je najveća cirkulacija ljudi, navode u MZ „Centar”.
U ovoj Mesnoj zajednici aktivno je Udruženje građana „Centar 023”, koje učestvuje na mnogim gradskim manifestacijama, kao što su „Banatske vredne ruke” i brojni sajmovi poput „Inokoopa” i Sajma zadrugara i mladih domaćina, gde predstavlja rukotvorine i banatske specijalitete.
M.M.