MESNA ZAJEDNICA „ŽARKO ZRENjANIN”: PLANOVI ZA 2018. GODINU I ŠTA JE SVE URAĐENO

Prihodi od naftne rente

Dva velika projekta očekuju se u Mesnoj zajednici „Žarko Zrenjanin” ove godine – uređenje korita starog Begeja i postavljanje „ležećih policajaca”, a ova Mesna zajednica je jedna od rekih u gradu koja dobija prihode i od naftne rente, što veoma pomaže da se odrade planirani poslovi u naselju.
– Upravo od ovih sredstava, u 2018. godini predviđeno je da se postave „ležeći policajci”, navodi predsednik Saveta MZ „Žarko Zrenjanin” Stojan Kralj. – Taj posao je malo odložen zbog izrade projektno-tehničke dokumentacije, no on je jedan od prioriteta za ovu godinu. Predviđeno je postavljanje ovakve saobraćajne signalizacije na raskrsnicama Veselina Masleše i Patrijarha Pavla, Vojvođanske i Elemirskog reda, Zelengorske i Melenačke, Milutina Subotina, kao i proširenje kod predškolskih ustanova u Ulici 7. jula i Naselju Boška Buhe radi bezbednog dovoženja dece. Prihodi od naftne rente su veoma značajni za nas. Ostali bitni poslovi za ovu godinu su i izrada pešačke staze u Železničkoj ulici, od Ulice 7. jula do Elemirskog reda, završetak radova na ambulanti i zgradi mesne zajednice, izrada i asfaltiranje atarskih puteva, opremanje sale Mesne zajednice i uređenje igrališta u naselju Brigadira Ristića.
Tokom 2017. godine Savet MZ „Žarko Zrenjanin” sarađivao je sa mesnim zajednicama Gradnulica i „Nikola Tesla” kako bi zajednički uredili staro korito Begeja. Napravili su planove i potom konkurisali za novac na pokrajinskom konkursu. Uskoro se očekuje prenos sredstava, kada će moći da počnu i radovi, navodi Stojan Kralj. Osim toga, u prošloj godini obavljeni su i drugi komunalni poslovi.
– Započeta je elektrifikacija vikend naselja ka Elemiru, posađeno je 14 sadnica kod dečjih vrtića „Kolibri”, „Zvezdica” i „Pčelica”, a redovno je košena trava i potkresivano drveće u naselju. Takođe smo ustupili svoje poslovne prostorije Osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić” i time omogućili produženi boravak učenika. Naša Mesna zajednica postala je dodatno primamljiva i za preduzetnike jer je počela prodaja placeva u potezu iza Plinare – kaže Kralj i dodaje da Savet MZ „Žarko Zrenjanin” ipak nije potpuno zadovoljan postignutim po pitanju rešavanja problema javne rasvete:
– Neophodna je kompletna zamena uličnog osvetljenja, kao i bolje osvetljenje u pojedinim ulicama, na raskrsnicama i pešačkim prelazima.
Sredstva od naftne rente MZ „Žarko Zrenjanin” u 2016. godini utrošila je na uređenje vatrogasnog prolaza u Žarka Zrenjanina 41, platoa i rasvete u parku OŠ „Dr Jovan Cvijić”, zatim za zamenu krova u Četvrtoj zdravstvenoj stanici, za zamenu krova kancelarije Mesne zajednice i presvlačenje pešačke staze u Ulici Žarka Zrenjanina, od Bosanske do Ličke ulice.
U Mesnoj zajednici „Žarko Zrenjanin” deluju sve stranke koje su aktivne u gradu, kao i mnoge druge organizacije – udruženja penzionera, invalida rada, udruženja žena, Crveni krst. Svake godine održava se štrudlijada, kao i turnir u stonom tenisu i šahu, humanitarne akcije mesne organizacije Crvenog krsta, a u prostorijama MZ organizovani su i Bazari zdravlja.

  • NESAVESNI VOZAČI
    Postavljanje „ležećih policajca” tražili su i stanovnici MZ „Žarko Zrenjanin”, između ostalog i jedna sugrađanka koja se u vezi sa ovim obratila i našoj redakciji. Ona je takođe podsetila da se u ovom naselju u novogodišnjoj noći desila saobraćajna nesreća u kojoj je poginula žena.
    – Važno je da se postave ležeći policajci, ali problem su i nesavesni vozači motornih vozila smatra Stojan Kralj – Oni često ne poštuju ograničenje brzine, kao ni vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. Ulicama grada, ne samo naše Mesne zajednice, vozači voze velikom brzinom i nemaju vremena da reaguju, pa se zato dešavaju saobraćajne nesreće. Saobraćajna policija bi trebalo da kontroliše vozače, ne samo tokom jedne nedelje na početku školske godine, već stalno.

 

  • NAFTNA RENTA
    Naftna renta je novac koji Naftna industrija Srbije isplaćuje lokalnoj samoupravi na ime eksploatacije nafte i gasa. Pre tri godine bilo je pritužbi na račun toga kako su gradske i seoske mesne zajednice trošile novac naftne rente, a služba budžetske inspekcije je tada podnela prijave zbog otkrivenih nepravilnosti. Sada je procedura utroška ovih sredstava pooštrena. Kako kaže član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice i vanredne situacije Pero Pilipović, postoji gradska komisija koja priprema program utroška sredstava od naftne rente za mesne zajednice, a koji potom šalje na potvrdu Pokrajinskom sekreterijatu za energetiku: – Ovaj novac se isključivo troši za naknadu štete od eksploatacije nafte. Pritom je moguće da se u program ugrade i neke stavke koje želi mesna zajednica, ali fokus je na naknadi štete – ističe on.

M.Maričić