MIHAILO ANUŠIĆ – MIHANO MOMOSA: KAKO JE MODNI DIZAJNER IZ ZRENJANINA OSVOJIO SVET MODE

Ljubav je najmoćniji pokretač mog stvaralaštva

Kako bi potpuno ostvario modnu viziju koja se rodila dok je radio kao stilista, dizajner Mihailo Anušić, rođeni Zrenjaninac, 2011. godine osnovao je modnu kuću „Mihano Momosa” (Mihano Momosa). Debitantska kolekcija „Olivera”, praćena romantičnim i bajkovitim komadima, osvojila je simpatije publike i izazvala pozitivne komentare modnih kritičara.
Svoje kolekcije, mladi kreator, predstavio je na nedeljama mode u Beogradu, Zagrebu i Parizu, a kvalitet brenda, osim brojnih poznatih ličnosti, ispratila je i nagrada za najbolju reviju magazina „Grazia”, kao i priznanje „The Elle Style Awards” za najboljeg dizajnera.
Njegova muza je elegantna, ženstvena, snažna i spremna da osvoji svet, a insistiranjem na individualnosti žena je postavljena u centar univerzuma. O počecima, izazovima, motivaciji i planovima za budućnost popričali smo sa našim sugrađaninom.

Kako je izgledao put do formiranja brenda i šta se krije iza imena Mihano Momosa?
– Oduvek sam se igrao modom, tako sam još od najranijeg detinjstva nešto crtao i maštao, a dizajn je uvek bio način na koji sam pokušavao da se izrazim. Ipak, ozbiljno sam počeo da kreiram nakon završetka srednje škole i tada počinje i moj profesionalni razvoj koji je i rezultirao stvaranjem brenda. Samo ime je akronim i ima veoma duboko značenje za mene. U vreme kada se Mihano Momosa rađao, trudio sam se da svoje vrednosti što bolje predstavim kroz dizajn i to je ono što me je sve vreme vodilo. Sa ove tačke gledišta, smatram da sam bio prilično smeo, ali i u isto vreme odlučan da ispričam svoju modnu priču.

Na koji način ste se zainteresovali za dizajn? Koga biste izdvojili kao kreativni i modni uzor?
– Oduvek sam se interesovao za dizajn, mislim da sam rođen sa tom željom da stvaram. Uz to, mnogo vremena sam provodio sa tetkom koja se i sama bavila modom, a uz koju sam učio tajne zanata. Moglo bi se reći da je u detinjstvu baš ona bila moj uzor i da sam se divio njenoj veštini, ne samo da stvori komad garderobe, već i da unese deo sebe u sve što radi.

Čijem sudu najviše verujete?
– Zapravo, najviše verujem sebi. Često se konsultujem sa prijateljima i zaista volim da čujem najrazličitija mišljenja, ali uvek na kraju poslušam sebe.

Kako izgleda stvaranje kolekcije, u čemu pronalazite inspiraciju?
– Nema pravila. Ponekad sam veoma sistematičan prilikom stvaranja kolekcije, a nekada iz mnoštva različitih ideja stvorim skladnu celinu. Inspiraciju pronalazim zaista svuda, ali ljubav je oduvek bila najmoćniji pokretač u mom stvaralaštvu.

Perje je jedan od dominantnih simbola vaših kreacija, koje značenje ima?
– Perje mi se nametnulo sasvim spontano, prosto sam se igrao različitim materijalima i shvatio da perje može da se upotrebi na najzanimljivije načine i uklopi se u moj vizuelni identitet. Samo po sebi je elegantno i uz pažljivi dizajn odlično izražava esenciju brenda
.
Vaše kolekcije predstavljene su na nedeljama mode u svetu i kod nas, nosile su ih mnoge poznate ličnosti. Kada ste postali svesni uspeha i kako biste opisali taj trenutak?
– Nije u pitanju jedan trenutak, više je to rezultat godina rada i posvećenosti brendu. Tako da ne bih mogao da kažem da sam osvestio uspeh, jer još ima mnogo toga što želim da postignem i za mene je uspeh što uživam u tom procesu.

Koje su lepe, a koje ružne strane života modnog kreatora? Kako se nosite sa pritiscima?
– Kao u svim poslovima postoji mnogo izazova, ali oni su tu da nas uče i čine boljim. Najlepša stvar je videti srećnog i zadovoljnog klijenta koji je sa mnom podelio deo svog sna, ali i bio deo mog. Taj osećaj uvek nadjača sve poteškoće koje donosi svakodnevica.

Ko je vaša muza?
– Nemam nikog posebno da izdvojim. Uvek sam govorio da je Mihano Momosa svako ko želi da nosi ovaj brend. Moje kreiranje vezano je za moj senzibilitet, ne za neku konkretnu osobu.

Šta treba da poseduje mladi brend da bi bio zapažen i priznat u svetu mode?
– Individualnost. Brend treba da ima svoj DNK, svoj pogled na svet i da se beskompromisno upravlja time. Zaista ne možete kreirati po različitim zahtevima, jer tada nema kontinuiteta. Iako zvuči otrcano, zaista je bitno biti to što jesi, to je ono što se na kraju uvek prepozna i isplati. erovatno je jedan od najvećih izazova odoleti kritikama i ostati dosledan sebi.

Iako Vaš dizajn nije fokusiran na street style (ulični stil), kako biste opisali stil devojaka koje viđate na ulicama?
– Trudim se da ne generalizujem i dozvoljava m da se devojke izraze na način na koji žele, a ja da vidim ono što mi se dopada. Svakako ima mnogo devojaka koje fantastično garderobom govore ko su. Trendovi su uvek postojali i svaka generacija ima nešto što je za njih specifično i to je sasvim u redu. Zaista svako ima pravo na svoje izbore, pa tako i modne i tu je svaka kritika suvišna.

Koji su Vam ciljevi za budućnost?
– Mislim da bi me neki konkretan cilj ograničio. Uživam u onome što radim i radujem se novim prilikama. Naravno da imamo kratkoročnih i dugoročnih planova, ali proces učenja i ostvarivanje malih pobeda je ono što očekujem od budućnosti.
Jovana Šormaz
Foto: privatna arhiva