MILAN BJELOGRLIĆ, DIREKTOR GRADSKE NARODNE BIBLIOTEKE „ŽARKO ZRENjANIN” O OVOGODIŠNjEM MEĐUNARODNOM SAJMU KNjIGA

Crveno slovo u kalendaru kulture

Da li knjige biramo mi, ili one pronalaze nas? Nije li u toj metafizičkoj tajnovitosti i šifra i ključ neugasive privlačnosti čitanja ?

I ove, kao i svih prethodnih godina, u kojima slovi kao Dan knjige, svečano otvaranje 64. Međunarodnog sajma knjiga, u nedelju, 20. oktobra, bio je spektakl, kako za izlagače tako i za čitaoce i mnogobrojne goste. Pod sloganom, „Pismo = glava” Sajam je otvorio književnik Milovan Vitezović. Predstavlja se pet stotina direktnih izlagača, a zemlja počasni gost je Arapska Republika Egipat. Tokom osam dana posetioci imaju mogućnost da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku scenu i da, po najpovoljnijim cenama, obogate sopstvene zbirke najnovijim naslovima.
Tradicionalno je na najvećoj književnoj sajamskoj manifestaciji u jugoistočnoj Evropi prisutna zrenjaniska Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, kako sa svojim dosadašnjim, tako i najnovijim izdanjima. O Sajmu i aktuelnostima kojima se predstavlja na ovogodišnjoj književnoj sajamskoj manifestaciji razgovarali smo sa direktorom zrenjaninske Biblioteke Milanom Bjelogrlićem.
Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju