„ČITALAČKA ZNAČKA” OBELEŽILA JUBILEJ – ČETIRI DECENIJE POSTOJANJA

Uspeh duguje bibliotekarima, nastavnicima, a pre svega deci

Susret sa knjigom od velike je važnosti za svakog mališana. Čitati, pisati, negovati lepu reč, formirati kritičko mišljenje preduslov je za stvaranje kreativne, obrazovane i kulturne publike. Zrenjanin se može pohvaliti brojnim događajima koji promovišu kulturu čitanja. Ipak dve se izdvajaju. To su „Pesnička štafeta” i „Čitalačka značka” po kojima je Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” poznata.
Prema rečima Milana Bjelogrlića, direktora, ovog maja „Čitalačka značka” obeležava 40 godina postojanja, a nemoguće je precizno utvrditi koliko dece sa teritorije našeg okruga je u njoj učestvovalo. Ono što je posebno važno, dodaje Bjelogrlić, jeste da kontinuitet ovako vremešnog događaja nikada nije narušen.

LJUBAV PREMA PISANOJ REČI
– „Čitalačka značka” je rasla sa generacijama, modernizovala se i prilagođavala tako da uspešno traje i ne gubi na kvalitetu da ostane sačuvana misija negovanja lepe književnosti kao sastavnog dela života najmlađih. Svoj uspeh duguje prosvetnim radnicima, školskim bibliotekarima, a pre svega deci – poručio je Bjelogrlić.
Ove godine učestvovalo je 316 đaka, a Biblioteci su dostavili svoje dnevnike i kolekcije na srpskom i mađarskom jeziku. Kako je objasnila Maja Kačarić, rukovoditeljka Dečjeg odeljenja, svaki je trebalo da sadrži prikaz najmanje pet knjiga po izboru. Jedno delo zavičajnog autora je obavezno. Ostavljena im je mogućnost, dodala je Kačarić, da utiske prikažu u formi koja im najviše odgovara (tekst, ilustracija, strip, video zapis), kao i da odluče da li će pisati u elektronskoj ili klasičnoj formi. Povodom jubileja, svi učenici su nagrađeni.
– Deca već od predškolskog uzrasta, kroz malu „Čitalačku značku” dobijaju priliku da ilustruju omiljene knjige. Ona još uvek ne znaju da čitaju, to rade odrasli, ali je to prvi korak ka razvijanju ljubavi prema pisanoj reči. Tokom osnovne škole aktivno učestvuju i u glavnoj manifestaciji. Tada već dobijamo dnevnike gde počinju kritički da razmišljaju i daju svoj lični pečat.
Svaki utisak je pravi, jedinstven i poučan. Jedan je od načina razvoja individualnosti koji podstiče maštu i kreativnost, stvara i neguje jednog iskusnog budućeg čitaoca – ispričala je Maja Kačarić.

LOKALNI AUTORI SU VAŽNI
Rukovoditeljka Dečjeg odeljenja je ukazala na važnost lokalnih pisaca. Prema njenim rečima, akcenat se sve više stavlja na domaćim stvaraocima, posebno savremenim od kojih se izdvaja Uglješa Šajtinac. Tu su i Radivoj Šajtinac, Vojislav Despotov i Stojanka Grozdanov Davidović.
Nataša Bijelić, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Servo Mihalj” pohvalila je ovogodišnju „Čitalačku značku”, i istakla da se odazvao velik broj đaka kojima predaje.
– Ovakva manifestacija je od velikog značaja za svaku obrazovnu ustanovu. Deci i mladima su ovakve aktivnosti potrebne, možda i najaviše u ovom trenutku – rekla je Nataša Bijelić.

Sonja Vujaković je učiteljica u Osnovnoj školi „Đura Jakšić” punih 28 godina. Sve vreme sa učenicima priprema čitalačke dnevnike i priključuje se „Znački”. U poslednje vreme sve više se odlučuju za kolektivne radove, jer na taj način uključuje više njih.
– Kada želimo nešto da postignemo kod dece moramo im biti saveznici u tome. Svojim primerom im to moramo pokazati i naučiti ih, a to je moguće samo timskim radom. Zato volim kada dnevnike pravimo na času, zajedno. Tako se družimo i učimo – poručila je Vujaković.
Luka David ide u treći razred Osnovne škole „Servo Mihalj”. Kako je ispričao, njegovih pet omiljenih knjiga koje je pročitao i ilustrovao su veoma šarolike i žanrovski različite.
– Prvo je to bio „Hari Poter”, zatim delo Vojislava Despotova „Andraci, jepuri i ostala čudovišta Petrovgrada i srednjeg Banata”. Čitao sam i „Sve same drame” Uglješe Šajtinca. Na mom spisku su još i „Mali princ” i „Od čitanja se raste” Jasminke Petrović, koje su na mene ostavile najveći utisak – kazao je Luka David.

Glorija Ajeti je učenica 7-2 OŠ „Đura Jakšić”. Ilustrovala je zadata dela od kojih joj se najviše dopalo „20 hiljada milja pod morem” Žila Verna.
– U početku sam mislila da će mi biti dosadno, jer je naučna fantastika. Što sam je više čitala bivala mi je sve interesantnija – veli Glorija Ajeti.
U svečanom programu završnice „Čitalačke značke” učenici trećeg razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić” izveli su predstavu po motivima knjige Jasminke Petrović „Od čitanja se raste” koju je pripremila učiteljica Sonja Ljubotina.

Miroslava Malbaški
Foto: GNB „Žarko Zrenjanin”

NAJMLAĐI ČITAČI
U „Maloj čitalačkoj znački” koja je održana u sredu, 31. maja, u Kulturnom centru, učestvovala su deca iz 12 gradskih vrtića: „Biberče”, „Maslačak”, „Crvenkapa”, „Dečja radost”, „Kolibri”, „Cvrčak”, „Vila”, „Bambi”, „Bubamara”, „Čika Jova Zmaj”, „Leptirić” i vrtić pri OŠ „Branko Radičević” (Čenta). U programu povodom završetka predstavili su se tačkom „Medo, medane” mališani iz „Bambija”, a spremali su ih vaspitači Marija Glumičić i Slađana Rudović. Za „Ples na kiši” odlučila su se deca iz „Bubamare” uz podršku Tonija Bendeka i Svetlane Petrović. Polaznici „Crvenkape” izveli su „Kad bi meni dali”, a uz njih su bile Tihana Medarević i Senka Ravić. Deca koja su želela da učestvuju imala su zadatak da ilustruju ono što su samostalno ili uz pomoć odraslih pročitala.

KAKO JE SVE POČELO…
„Čitalačka značka” je započeta 1983. na predlog Zmajevih dečjih igara u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice i bila je pokrajinska manifestacija za celu Vojvodinu. Kasnije, u ratnim devedesetim, u mnogim gradovima i opštinama prestala da postoji. Samo mali broj njih nije odustao znajući koliko je važna i zadržao ju je kao opštinsku ili međuopštinsku, što je slučaj sa Zrenjaninom. Pre pet godina, na inicijativu Dečjeg odeljenja, uvrštena je u manifestacije od posebnog značaja za Grad.