MILICA MAVRAK, DIPLOMIRANI MODNI DIZAJNER, GRADSKU VREVU ZAMENILA SEOSKIM MIROM

Život na selu inspiriše

Prvi put, na manifestaciji „Pile fest” 2018. godine u Žitištu, najavljena je modna revija. Na glavnom trgu, bila je postavljena modna pista oko koje su se okupile manekenke svih godišta. Među njima, bila je i Milica Mavrak, ali ne kako bi se pomislilo kao menekenka, već kao autor modne revije.
Milica Mavrak je rođena 1983. godine u Mostaru. U toku ratnih dešavanja, sa porodicom je izbegla u Nevesinje, gde završava osnovnu školu i gimnaziju. Zatim se seli u Beograd, na studije modnog dizajna. Diplomirala 2006, na odseku dizajn odeće i tekstila, u klasi profesorke Jasmine Pantelić. Narednih 15 godina živi u Beogradu i radi kao stalni član kreatorskog tima modne kuće „Sent Džordž” (St. George).
Kada je zasnovala porodicu, sa suprugom, fotografom, kao umetnička porodica, željna stvaranja u miru i prirodi, dolaze u Ravni Topolovac, u seosku idilu.

Do sada ste imali više od 20 modnih revija, učestvovali u brojnim umetničkim projektima, izložbama i manifestacijama. Većina revija bila je u sklopu modnih manifestacija „Fešn selekšn” (Fashion Selection) i „Fešn vik”(Fashion Week).
– Revije su uvijek poseban događaj za jednog kreatora. Sve su jednako značajne i drage, i one pred 50-ak ljudi, kao i one pred hiljadu duša, u prepunim salama beogradskih pozorišta. Jedna se možda ipak izdvaja, ali po specifičnosti događaja, koji je pratio tu reviju. Naime, revija u sklopu „Fešn selekšn” u Ateljeu 212 se dešavala u vreme predviđenog termina za porođaj, sa prvom kćerkom. Tako da je torba za porodilište bila tik uz pistu, za svaki slučaj. Beba je ipak stigla desetak dana kasnije. Možda se uplašila aplauza.

Beograd, Ravni Topolovac – mogu li zajedno?
– Život na selu inspiriše, nikako ne sputava. Za kreativne umetničke duše, inspiracija je svuda. Ravnica jeste dosta drugačija u odnosu na mostarske predele, ali je klima dosta slična. Zrenjanin ima pomalo tog primorskog šmeka i u nekim momentima liči na Mostar. Kreacija nikad ne prestaje. Najviše radim na kolekcijama za žene i uživam radeći haljine. Trenutno neke od njih oslikavam.

Posle modne revije na „Pile festu” rekli ste: Napravila sam haljine za sve uzraste. Za žene svih visina, težina, godina. One su sve lepe i uvek mogu da pronađu svoj model…
– Ostajem pri izjavi, sa revije na „Pile festu”, da je svaka žena lepa. Ne samo lepa, nego i velika inspiracija. Da li nosila konfekcijski broj S ili 3XL, žena je večita inspiracija i svaka od njih može poneti uspešno kreaciju koja je po meri njene duše.

Koje materijale najradije koristite?
– Recimo, moju venčanicu je heklala moja majka, po mojoj ideji. Uglavnom volim raditi sa prirodnim materijalima. Ručno tkanim materijalima. Posebno uživam u radu sa sirovom svilom i lanom. Divni su za oslikavanje. A talenat sam svakako naslijedila od majke, a ona od bake, tako da se nadam da će se prenijeti i na mlađe generacije. Moja majka je toliko veliki talenat, njenu stručnost, ideje i kreativnost, teško da mogu dostići. Ali, sam jako sretna, da sam dobila bar deo.

Umetnik u periodu pandemije korona virusa. Čula sam da ste šili maske svima kojima su bile potrebne. Kakva je situacija sa dizajniranjem i prodajom odeće?
– Svaki težak period, rat, pandemija ili bilo koje nevreme koje nas zadesi, da nam iskustvo i nauči nas neke lekcije. Tu smo da se pomognemo međusobno, od srca i iz čiste duše. Jer, nevremena prođu, ljudi ostaju. Biće svega, samo da smo zdravi. Iskustvo sa ratom te nauči mnogo čemu, drukčije gledaš na neke stvari.

A planovi?
– Planove ne pravim. Uživam u svakom danu. Svaki slobodan trenutak provodim sa decom i porodicom. Sve radimo zajedno, učimo zajedno, rastemo zajedno. Kad imaš bilo kakav talenat, to je dar koji ti je dat i treba ga konstantno razvijati, raditi i uživati u njegovim plodovima.

Modni savet?
– Modni savet ženama je uvek da nose ono u čemu se osjećaju odlično, da ne padaju na sitne zamke, koje zna da postavi loš stil, gurajući udobnost i ležernost u prvi plan. Žena je uvek dama sa stilom koji treba negovati. Samo slušajte onaj unutrašnji osećaj, obucite se kako vam duša traži i ne mislite šta će reći okolina.

Milena Bečejac