MINISTAR POLJOPRIVREDE U ZRENJANINU: Uskoro licitacije za zakup državne zemlje

Juče je u republičkom Ministarstvu poljoprivrede formirana radna grupa koja treba da predloži izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bi ubuduće politika izdavanja u zakup državnog zemljišta jednako odgovarala i ratarima i stočarima. Ovo je danas rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, nakon sastanka sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima.

MINISTAR 0002

On je istovremeno informisao novinare da je ministarstvo na čijem je čelu dalo saglasnost Zrenjaninu na Program korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta te da su mu njegovi predstavnici predočili da će uskoro oglasiti licitacije za izdavanje u zakup državne zemlje. Na liciticiji će se i ovog puta naći zemljište opredeljeno za nemački „Tenis“, a sve do trenutka dok ova kompanija ne zaključi ugovor o zakupu, o čemu treba da se izjasni najkasnije do 1. novembra 2019.

Odgovarajući na pitanje novinara o i o drugim razlozima njegove posete Zrenjaninu, ministar Nedimović je demantovao da je to zbog niskih cena ratarskih kultura i usled toga nezadovoljstva ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača.

U ovom trenutku cena kukuruza je 120 ili 125 evra po toni, soje oko 300 evra po toni, suncokret „Dijamant“ otkupljuje po ceni od 29,3, 29,5 i 29,7 dinara za kilogram. Cena pšenice ima trend stalnog rasta i došla je do 19,10 dinara tako da se ja ne bih složio, i obzirom na ovogodišnje prinose da cene treba da budu razlog nezadovoljstva ratara. Ovde, na prostoru Zrenjanina, po hektaru, prinos kukuruza nije manji od deset tona, pošto je cena kukuruza sa svim agrotehničkim merama približno 450 evra po toni, kada se sve to sračuna, proizvođaču kukuruza ostane 800 do hiljadu evra po hektaru. Da su cene niže nego prošle godine, slažem se, ali da su prinosi daleko veći, to ne može niko osporiti. Ono što su trendovi to je sigurno da će cene poljoprivrednih proizvoda rasti, i to zato što na tržištima koja su nama konkurentna nema dovoljno robe i ja očekujem da, kao što se desilo sa pšenicom, da se isto desi i sa ostalim kulturama – rekao je ministar Branislav Nedimović.

Govoreći o ceni goriva koju poljoprivrednici smatraju velikim teretom, ministar je najavio razgovore sa MMF-om za aranžman o troškovima koje kao država možemo imati zbog subvencija na gorivo.

Ono što je nesumnjivo, to je da mi, u odnosu na okruženje, realno imamo mnogo veće troškove proizvodnje u pogledu ovog energenta. Razgovarao sam sa ministarstvom finansija nekoliko puta, zajedno radimo, probaćemo, ali moramo da vodimo računa i o tome da ne smemo da narušimo finansijsku stabilnost zemlje – rekao je ministar Branislav Nedimović.

Z.Dedić

Foto: J. Njegović Drndak

MINISTAR 0003