FILMSKE PROJEKCIJE U OKVIRU „STRIPOLISA“: „Poslednja avantura Kaktus Bate“ i razgovor sa Aleksandrom Zografom

Večeras, 21. septembra u 19 časova, u Kulturnom centru biće prikazan film „Poslednja avantura Kaktus Bate“, a nakon projekcije održaće se razgovor sa strip autorom Sašom Rakezićem, koji je poznatiji kao Aleksandar Zograf.

On otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata, čiji je junak Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan. O Veljku Kockaru je 2009. godine poznavalac jugoslovenskog i srpskog stripa Zdravko Zupan priredio monografiju „Veljko Kockar – strip, život, smrt“, za koju je predgovor napisao Zograf.

Danas u 12 časova prikazan je film „S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Gog“. U pitanju je prvi dugometražni animirani film za koji su frejmovi ručno slikani uljanim bojama na platnu, i to u tehnici pointilizma po kojoj je bio poznat i sam Van Gog. Na tome je bilo angažovano više od 100 slikara iz celog sveta, a među njima i Biserka Petrović, koja je nakon projekcije razgovarala sa organizatorima i posetiocima.

M.M.