MIRA RADULOV, IZVRŠNA DIREKTORKA FINANSIJA LISTA „ZRENJANIN” O POSLOVNIM IZAZOVIMA

U računovodstvu radno vreme ne postoji

Priznanje „Žene u biznisu”, damama koje rade bolje i koje idu korak dalje od drugih, nedavno je dodelio Biznis.rs. Ideja je da se na taj način podstakne žensko preduzetništvo i istaknu pripadnice lepšeg pola koje imaju izuzetne poslovne rezultate, odlične liderske veštine i spremnost da budućim generacijama pokažu put do uspeha. Preduslov da se nađu u konkurenciji za navedenu nagradu bio je da je kompanija u kojoj rade ostvarila stabilno poslovanje ili rast prihoda, kao i da je dobijala najbolje bonitetne ocene (AAA/AA+/A) tri godine zaredom.

NEMA MESTA OPUŠTANJU
U tom smislu prepoznati su NIP „Zrenjanin” i Mira Radulov, izvršna direktorka finansija. Nakon dve decenije rada u proizvodnoj sferi, Mira Radulov je karijeru nastavila u listu „Zrenjanin”, tačnije od 2002. godine. Posao joj je bio isprepleten stalnim promenama u organizacionom i vlasničkom pogledu. Prema njenim rečima, 2005. je NIRDJP „Zrenjanin” podeljen je na dva javna preduzeća – list i radio. Ta statusna promena je za delokrug njenog rada značila brojne poslove prema lokalnoj administraciji, finansijskim institucijama i agencijama. Sprovodila je i postupke i pripremne radnje za prelazak iz javnog u akcionarsko društvo, što je i realizovano 2007. godine.
– Od tada u svom sektoru delovanja nastojim da odgovorim svim izazovima na koje nailazim.Često u šali kažem novinarskim žargonom da je u mom poslu svaki dan sreda. Tada se zaključuje list i kada su svi novinari angažovani 100 odsto – rekla je Mira Radulov.

STALNO USAVRŠAVANJE
Zajedno sa najtiražnijim lokalnim nedeljnikom suočila se sa brojnim iskušenjima. Prema njenim rečima, analizom i predlaganjem najboljih ekonomsko-finansijskih rešenja dolazilo se do poslovnih odluka.
– Da bi se odgovorilo svim navedenim obavezama, potreban je stalni rad na sebi, kontinuirano praćenje i edukovanje za pravilnu primenu svih zakonskih, podzakonskih akata, pravilnika, tumačenja i mišljenja vezanih za oblast računovodstva. Neizostavan deo je i stalno usavršavanje u primeni svih stečenih znanja u informaciono-tehnološkim zahtevima. Zbog svega toga, nažalost, u računovodstvu nema radnog vremena. Ne gleda se na sat, već na posao koji mora da se završi u propisanom roku. Potom, neretko i do kasno u noć sledi čitanje, učenje i upoznavanje sa svim novinama u našem poslu – objašnjava naša sagovornica.
Ona ističe da je za nju priznanje koje je dobila bilo iznenađenje, ali i velika radost, jer je neko primetio trud koji je uložila da bi došla do rezultata. Naglasila je da sve to ne bi bilo moguće da nije imala punu podršku i saradnju sa generalnim direktorom, kao i vrednim i požrtvovanim koleginicama koje su je pratile u radu i isto tako bile spremne na novine i njihovu primenu.

PODRŠKA MLADIMA
– Spremnost na rad, stalno usavršavanje i pomeranje granica, pokušavala sam tokom svoje poslovne karijere da prenesem i na mlade kadrove koje sam obučavala kroz program stručne prakse. Upravo taj motivacioni imput, podrška, ali i rad na sopstvenim kvalifikacijama, bili su poruka na ovom skupu. Od ključnog je značaja za razvoj žena da se dokažu i pokažu kao lideri u sferi svog delovanja sa verom da na tom putu istraju, baš kao što sam se i ja trudila – rekla je Radulov.
Na svečanoj dodeli priznanja „Žene u biznisu” u beogradskom hotelu „Hilton” predavanje je održala dr Jasmina Knežević, jedna od prvih žena preduzetnica u Srbiji, osnivačica „Acibadem bel medica”. Učesnicima su se obratile i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke Milena Mićanović.

Miroslava Malbaški