Muljanje

Piše: Milena Bečejac

Nije mi čast i zadovoljstvo što, ni posle 14 godina, grad u kome živim nema ispravnu pijaću vodu. Doduše, pili smo je ranije onako žutu i po malo nezdravu, pa je stigla zabrana da se ona koristi za piće zbog prekomernog prisustva arsena. Onda je krenulo traženja rešenja za fabriku vode, ali – od toga ništa, svaka gradska vlast pada na ovom ispitu.
Ovih dana, čovek više ne zna da li da se smeje ili da plače od muke. Voda iz slavina nije više ni žuta, ni bela, već nekako neodređene boje. Sad ko žali za žutom vodom, ko za onom belom u kojoj se veš super prao i bez hlora, ali za ovom…
Sve je to nekako bilo u kratkom vremenskom razdoblju – početkom februara je saopšteno da su uzorci vode iz novog prečistača zadovoljavajućeg kvaliteta, pa je krajem marta ishodovana sanitarna saglasnost za korišćenje vode (ni to mi baš nije bilo jasno šta znači ali, hajde), a da se u prvoj polovini juna očekuje i dobijanje upotrebne dozvole za rad, pa je 4. aprila u 16 časova (prema obaveštenju koje je JKP „Vodovod i kanalizacija” dobilo od investitora, grupe „Zilio”), obustavljeno vodosnabdevanje grada vodom preko prečistača. – U skladu sa navedenim JKP „Vodovod i kanalizacija” je u momentu prestanka rada postrojenja prešlo na pređašnji režim snabdevanja grada vodom.
Vodosnabdevanje grada je stabilno i uredno – kaže se u saopštenju. Šta sad – koristiti ovu vodu čudne boje, pa i mirisa, ili ne.
Funkcionisanje fabrike vode na Mihajlovačkom drumu prekinuto je, kako je saopštila Grupa „Zilio”, „zbog ozbiljnog mehaničkog zagađenja sirove vode koja ulazi u postrojenje. Kako bi se otklonila opasnost od većih oštećenja, rad postrojenja je nakratko zaustavljen. Radovi će biti okončani u kratkom roku, a ranije najavljeni rokovi za početak zvaničnog rada postrojenja neće biti pomerani”.
Sirova voda zagađena? Opasnost da se oštete filteri? A gde je tu naše zdravlje? Fotografije nagomilanog mulja su zastrašujuće. Građanska inicijativa „Zajedno za vodu” je još ranije predlagala da ugledni prof. dr Božo Dalmacija bude jedan od članova komisije koja će kontrolisati puštanje u pogon postrojenja za prečišćavanje vode. Od toga ništa. Samo da ne bude i ništa od vode…