NA BOGOJAVLJENJE U ZRENJANINU: Vitezovi iz Zrenjanina i regiona plivali za časni krst

Nenad Živanov (18) učenik Tehničke škole u Zrenjaninu prvi je, od 46 vitezova, među kojima je bila i jedan dama, doplivao do časnog krsta na stazi dugoj 33 metra, danas u podne, na Bogojavljenje, na jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina.

Iako nije bilo važno pobediti, već učestvovati, Nenad je na ovoj manifestaciji plivao prvi put i u njegovoj porodici će časni krst biti sledećih godinu dana, do Bogojavljenja, 19. januara, 2019. godine.

20180119_095748

– Prvi put učestvujem u plivanju na Bogojavljenje i srećan sam što sam prvi doplivao do časnog krsta – kaže Nenad, koji je radost podelio sa roditeljima, mamom Jelenom i ocem Jovicom, tetom Jasenkom i drugarima.

Nenad namerava da studira i da postane trener plivanja, ali i da animira Zrenjanince i Zrenjaninke da učestvuju u ovoj, sada već tradicionalnoj manifestaciji, sledećih godina.

Već osmi put se danas plivalo za časni krst na Begeju, kod šlajza, u organizaciji Mesne zajednice Klek. Pobednik je već četvrti put Miloš Pavlović, kome je ovo peto učešće na manifestaciji.

U ovogodišnjem plivanju za časni krst, u organizaciji Grada Zrenjanina, Crkvene opštine Zrenjanin , Hrama Svetog arhangela Mihaila i Kulturnog centra Zrenjanina, prijavljen je 51 učesnik, uslov je bio da su punoletni i zdravi, a pregledi su obavljeni u Opštoj bolnici “Sveti Jovan”.

PLIVANJE ZA KRST FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK 0012

Časni krst je Nenadu uručila prošlogodišnja pobednica Tijana Sič, koja je plivala i ove godine. Osim naših sugrađana, učestvovali su i takmičari iz Novog Sada, Veternika, Bačkog Jarka, Mola, Farkaždina, Tomaševca, Elemira, Kikinde, Novog Miloševa, Kleka i Žablja.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije bili su „NIS Naftagas promet – Zrenjanin“, Bolnica “Sveti Jovan” iz Zrenjanina, zrenjaninska Elektordistribucija i Pekara „Kod Jefte“.

PLIVANJE ZA KRST FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK 0014 PLIVANJE ZA KRST FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK 0017

U ime Grada Zrenjanina učesnicima je čestitao gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je izrazio radost što je ove godine bilo najviše plivača i nadu da će ih ubuduće biti sve više. Direktor Kulturnog centra Goran Marinković je rekao da se ustanova, na čijem je čelu, potrudila da uslovi za učesnike budu što bolji. Pripremljeni su topli napici i odeća nakon završetka plivanja, kao i posluženje… O plivačima su brinuli i ronioci, članovi Kluba “Delphin Boy” Zrenjanin, Dušan Marinkov i dr Peđa Tutorov.

PLIVANJE ZA KRST FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK 0018

Kum slave je bio Dragan Božjak, koji je uručio darovni krst, a protojerej Veselin Vlaški, starešina Hrama Svetog arhangela Mihaila, podsetio je na hrišćanski običaj, kao i na tradiciju organizovanja plivanja za časni krst na Bogojavljenje u našem gradu. Prema hrišćanskom verovanju, tada je Jova Preteča krstio Isusa Hrostosa u reci Jordan. Veruje se da Bogojavljenska voda, osvećena u hrišćanskim hramovima, ima lekovito dejstvo.

Pre nego što je obnovljeno plivanje za časni krst u Zrenjaninu, poslednji put je ova manifestacijha održana 1942. godine. Obnovljena je 2009. godine kada se takmičilo dvanaest plivača, a pobednik je bio Dragan Mojsin.

Jutros je u Hramu Svetog arhanđela Mihaila održana liturgija kojoj su prsisutvovali učesnici plivanja za časni krst, osvećena je voda, a potom su u litiji stigli do jezera. Pre početka plivanja pevao je Hor “Žene mironosice” koji deluje pri Hramu Svetog arhangela Mihaila. Intonirana je državna himna “Bože pravde”, u prisustvu mnogobrojnih sugrađana, kako se procenjuje, najviše od početka obnavljanja manifestacije.

Na ovaj sveti dan još jedna lepa vest: Aleksandar Anđelković iz Novog Sada, koji je plivao za časni krst u Zrenjaninu i ove, kao i prošle godine, zaprosio je svoju devojku sa kojom je u vezi godinu i po dana, Jelenu Stopavski. I devojka je rekla – da.

I, Bog se javi! Vaistinu se javi!

Branka Jajić

Foto Jovan Njegović Drndak

PLIVANJE ZA KRST FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK 0020

PLIVANJE ZA KRST FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK 0002