NA IMANjU BOJANA MARČETE IZ ŽITIŠTA POČELA BERBA ARONIJE

Očekuje se rod od oko pola tone

U ovom delu Banata niko nema iskustva sa aronijom na većim parcelama, a porodica Marčeta je ovu biljku zasadila na parceli od oko dve hiljade kvadrata
Zbog svoje lekovitosti aronija je veoma popularna na našim prostorima, ali se proizvođači žale da je iz godine u godinu otkupna cena u padu, a problem je i plasman. Porodica Bojana Marčete iz Žitišta prvi put je ove godine brala aroniju, a pozitivne efekte od ovog posla očekuju za nekoliko godina.
Nakon tri godine od sadnje, ovog avgusta Bojan je sa ukućanima, kumovima i prijateljima ovih dana počeo berbu aronije. Uverio se u proteklom periodu da ovoj biljci ne treba posebna nega, sem redovnog ručnog plevljenja trave. Kaže da je samo jedna štetočina pravila problem. U vreme cvetanja aroniju napada rutava buba, koja se skuplja ručno da bi se izbegla upotreba hemijskih sredstava. Zbog pravilne smene kišnih i sunačnih perioda, ova godina je bila pogodna za aroniju.
– Na parceli od oko dve hiljade kvadrata imam 700 žbunova aronije, a u ovogodišnjoj berbi očekujem rod od oko pola tone. Prinos će se povećavati iz godine u godinu. Rod se računa po jednom žbunu, a očekivanja su da za šest godina on bude sedam do osam kilograma bobica na jednom žbunu – pojašnjava Bojan Marčeta i navodi da će dogodine da se oproba i u preradi ovog jagodičastog voća.
N. M.
Opširnije u štampanom izdanju