NA LIKOVNI KONKURS O EKOLOGIJI PRISTIGLO OKO 300 RADOVA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

Sve boje vazduha

Šta mladi imaju da kažu o vazduhu koji udišemo (a vrlo često i vidimo i mirisom osetimo) – moći će posle Božića da se pogleda u galeriji ALUZ (Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina). Tada će za građane biti otvorena izložba najuspešnijih radova pristiglih na likovni konkurs „Sve boje vazduha”, koji je za učenike raspisao Omladinski kutak ALUZ-a u okviru projekta „Zrekologija – i ti se pitaš!”.
Stručnom žiriju, koji su činili nastavnice likovne kulture Dušanka Đorđević, Nataša Živkov Stojkov, Ana Stanar i likovni umetnik Bogdan Đorić, stiglo je više od 300 radova autora od 10 do 20 godina – značajno više nego što je bilo očekivano, kaže za naš list Dušanka Đorđević.
– Veoma su kvalitetni i raznovrsni, a treba uzeti u obzir i to da su učenici radili potpuno sami, sa onim što imaju kod kuće, bez saveta i usmeravanja koje bi im inače na času pružili nastavnici. Sa onlajn nastavom i mnoštvom obaveza krajem školske godine nije bilo lako ni motivisati đake da učestvuju na dodatnim aktivnostima kao što su ovakvi konkursi – navodi profesorka Đorđević.


U tome su nastavnici likovnog ipak uspeli, a postavka pokazuje da mnogi učenici u crtanju, slikanju, fotografisanju i pravljenju skulptura pronalaze način da se izraze.
Teodora Radićev, koja pohađa šesti razred OŠ „Đura Jakšić”, dobila je pohvalu za crtež.
– O ekologiji smo baš pričali ove godine u školi – o našem uticaju na prirodu, a više je štetnih uticaja. Sve se manje pazi na okolinu i ljudi ne prihvataju odgovornost za ono što čine – objašnjava Teodora šta ju je motivisalo da se prijavi na konkurs.
Nagrađena fotografija Jovane Marčićev, učenice sedmog razreda OŠ „Braća Stefanović” iz Neuzine, po rečima autorke nastala je sasvim slučajno, tokom šetnje selom sa drugaricom.
– Volim da se šetam i tada dobijam inspiraciju za fotografisanje. Najčešće je u pitanju priroda, posebno zalasci sunca – navodi Jovana. Iako je na fotografiji za koju je nagrađena zabeležila dim koji se diže u nebo, naša sagovornica kaže da u njenom selu ipak ima više lepih prizora koji bi mogli da podstaknu ljude da čuvaju prirodu. – To su pre svega životinje, koje odmalena volim – ističe Jovana.


Zbog pandemije nije bila upriličena svečana dodela nagrada i pohvala, već su učenici pojedinačno dolazili da ih preuzmu. Autori nagrađenih radova dobili su slikarski pribor i materijale za dalji kreativni rad.
Izložba će moći da se pogleda od 11. do 15. januara između 12 i 16 časova u galeriji ALUZ. Nekoliko radova naći će se u biltenu o ekološkim temama, koji se priprema takođe u okviru projekta „Zrekologija – i ti se pitaš”.
Projekat uz podršku Evropske unije realizuje zrenjaninska Inicijativa „Vazduh nije roba” u saradnji sa Zrenjaninskom omladinskom razvojnom organizacijom (ZORO) i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine.

 

  • PRIZNANjA ZA ĐAKE OSNOVNIH ŠKOLA
    Nagrađeni su Anđela Panjak (8-3, OŠ „Đura Jakšić”) za ilustraciju, Jovana Marčićev (OŠ „Braća Stefanović” Neuzina) za fotografiju, Daria Popović (8-1, OŠ „2. oktobar”) za originalni pristup, Una Lubarda (5-1, OŠ „Vuk Karadžić”) za ekspresivnost, Pavle Rakić (5-3, OŠ „Žarko Zrenjanin”) za simbolizam, Barnabaš Feher (8. razred, OŠ „Adi Endre” Torda) za najbolji likovni odgovor na temu, Mina Tajdić (7-1, OŠ „Jovan Cvijić”) za tradicionalnu tehniku, Vivien Bokor (8. razred, OŠ „Petefi Šandor” Nova Crnja) za likovnost, Maksim Vasiljević (5. razred, OŠ „Đura Jakšić”) nagrada publike. Za mentorsku kolekciju priznanje je primila Valentina Vencel Šalamon (OŠ „Sonja Marinković”, Zrenjanin i Mihajlovo).

 

  • POSVEĆENI RADU SA MLADIMA
    Organizatori konkursa „Sve boje vazduha” zahvalili su se mentorima učenika za posvećenost radu sa decom i mladima u svim oblastima likovne umetnosti. U pitanju su Olivera Marjanović, Valentina Momirov, Predrag Lojanica, Nataša Živkov Stojkov, Milica Nađalin, Nadica Simjanovski, Emil Čorba, Dragana Jokić, Valentina Vencel Šalamon, Hajnalka Guljaš, Ana Stanar, Dušanka Đorđević.

 

  • PRIZNANjA ZA SREDNjOŠKOLCE
    Nagrađeni su: Aleksandar Mladenović (3/5, HPTŠ „Uroš Predić”) za najbolji video rad, Aleksandra Milanović (4-4, HPTŠ „Uroš Predić”) za dizajn odeće, Andrea Sremac (3-5, Zrenjaninska gimnazija) za grafički dizajn, Ivana Radovanov (1-5, Tehnička škola) za fotografiju, Sanja Seke i Tomislav Poučki – zajednički rad (3. razred, Poljoprivredna škola) za inovativan pristup, Sanja Jakovović (2. razred, Medicinska škola) za tradicionalnu tehniku i Teodora Kiš (3-5, Zrenjaninska gimnazija) nagrada publike.

Milana Maričić