Na magistrali

Piše: Milena Bečejac

Žena je sedela na klupi, na magistrali. Spavala je u obližnjem žbunju. Nije govorila ili je to činila malo. Radnice iz kioska su joj davale hranu, vodu… Žena, u crnoj jakni, i dalje je bila tu. Sada već zabrinute, obratile su se FB grupi „Obrok za porodicu”… I dok su druge dve administratorke, Gabriela Palfi i Marija Ljevar bile u svojoj humanoj misiji – jedna je nosila mleko i pelene za bebu porodice koja im se obratila za pomoć, Marija je pomagala drugoj porodici, Gordana se obratila MUP-u i Centru za socijalni rad. I žena je zbrinuta.
– Danas sam veoma ponosna na svoj grad. Uradili smo velike stvari. Gabriela je odnela bebi od tri meseca, pelene, mleko i odeću koju ste doneli, sa našom Slavicom taksistom. Marija je porodicu vozila da naprave lične karte (o svom trošku) da bi mogli ostvariti prava. Ja sam uz vašu pomoć dobila vest o ženi i za samo par sati i taj problem je rešen brzom intervencijom policije i Centra za socijalni rad. Žena je sada u sigurnim rukama. Hvala posebno policiji na brzoj intervenciji i direktorki Centra za socijalni rad Oliveri Lisica. Dok postoje ovako dobri ljudi, ima nade za nas. Hvala, hvala, hvala – napisala je Gordana Malbaški Udicki.
I, zaista, naš Zrenjanin srce ima…
Februar je ispratila još jedna aktivnost građana – članova Zrenjaninske akcije – ZRAK. Oni žele da Zrenjaninci žive u zdravom okruženju. Kako bi proverili kakav vazduh udišemo, zajedno sa partnerima, članovi udruženja postavili su šest senzora za građansko merenje kvaliteta vazduha. I ništa se ne prepušta slučajnosti. Član Udruženja, Bekim Rukeci, sedeo je pored magistrale i brojao kamione, „teškaše”, koji su tuda prolazili jer – drugi put i nemaju pošto je izgradnja obilaznice još jedan naš „Skadar na Bojani”. On je samoinicijativno, onako sizifovski, jednog dana brojao teške kamione koji prolaze magistralom, nedaleko od centra grada. Od 7 do 18 časova izbrojao je 903 kamiona, vozila teža od 7,5 tona! Bio je to svojevrsni apel da se ubrza izgradnja obilaznice. Kada bude imao proverene i zvanične podatke, ZRAK će ih predočiti javnosti, kao i podatke sa senzora u Karađorđevom parku.
Građani, eto, čine svoje. Na potezu su sada oni koji ovaj decenijski problem treba da – reše.