NA PRAZNIK GRADA: Osnovano Udruženje „Petrovgrad“

U Zrenjaninu je danas, na praznik Grada Zrenjanina, 17. novembra, osnovano Udruženje „Petrovgrad“ koje je, kao svoj zadatak, postavilo ostvarivanje ciljeva u oblasti zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa i negovanja srpskog jezika i ćirilice na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga.
– Jedan od ključnih ciljeva Udruženja jeste vraćanje gradu Zrenjaninu njegovog naziva Petrovgrad – kaže predsednik Udruženja Budimir Jovanović. – Smatramo da su se stvorile društvene okolnosti za pokretanje javne debate i preduzimanje konkretnih aktivnosti u cilju vraćanja naziva grada koji je zamenjen političkim dekretom iz ideoloških pobuda – ocenjuje Jovanović i dodaje: – Cilj Udruženja jeste i jačanje svesti srpskog naroda na teritoriji srednjeg Banata o značaju negovanja sopstvenog kulturnog i istorijskog nasleđa radi očuvanja nacionalnog identiteta i tradicije, posebno iskazane kroz duh Svetosavlja kao najvišeg odraza onog uzvišenog i plemenitog u srpskom nacionalnom biću. Udruženje „Petrovgrad“ se osniva i radi jačanja svesti srpskog naroda o značaju srpskog jezika i vraćanja ćiriličnog pisma u svakodnevnu službenu i javnu upotrebu, a u skladu sa Ustavom Republike Srbije – ističe Budimir Jovanović.
Osnivači Udruženja „Petrovgrad“ su Organizacija „Svetosavlje“, Udruženje članova i prijatelja Matice srpske, Srpski narodni pokret „Svetozar Miletić“, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva – Regionalni odbor Zrenjanin, Udruženje ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca, Košarkaški klub „Petrovgrad“, Šahovski klub „Petrovgrad“, Auto-moto klub „Petrovgrad“, udruženje Moto klub „Petrovgrad“, udruženje Maketarski klub „Krila Petrovgrada“ i Udruženje odgajivača golubova srpskih visokoletača SRB-797- „Petrovgrad“.