Ivan Dević prkosi MMF-u

Piše: Dalibor Bubnjević

Međunarodni monetarni fond i dušebrižnici neosnovano kritikuju javni sektor u Srbiji! Svako malo iznose podatke o niskom nivou produktivnosti i inertnosti zaposlenih u institucijama i preduzećima čiji su osnivači Republika, AP Vojvodina ili jedinice lokalne samouprave. Slučaj JKP „Vodovod i kanalizacija“ umnogome opovrgava navode svetskih finansijskih kontrolora.
I pored izuzetno odgovornog posla koji obavlja, direktor „Vodovoda” (Ivan Dević) pokazuje inicijativu koja izaziva divljenje u najširoj javnosti! Javno iznosi vlastita snoviđenja o javno-privatnom partnerstvu, ili čak o mogućnosti da Grad otkupi privatno postrojenje.
Devićevu agilnost sve više oponaša njegov najbliži saradnik, izvršni direktor David Dimkić. Nakon što je finansijsko stanje u „Vodovodu i kanalizaciji“ doveo do perfekcije, veštim kreativno-računovodstvenim metodama, sve više vremena provodi u gradskom odeljenju finansija. Ovih dana se može čuti da je zamoljen da ih ubuduće zaobiđe, jer novi načelnik (Darko Vukić) želi samostalnost i nezavisnost u vlastitom postupanju.
Devićevi podstreci su zahvatili sve nivoe kolektiva koji predvodi! Čak je počeo da ga oponaša i Siniša Gajin, nezvanični portparol „Vodovoda“, koji u radno vreme poziva novinare i obaveštava ih o promotivnim aktivnostima ponuđača koje je angažovalo preduzeće u kojem je neposredno zaposlen.