NA PODRUČJU GLAVNE POŠTE ZRENjANIN 23101

Obustava nastavljena, odbili da prime rešenja

Većina zaposlenih u Glavnoj pošti u Zrenjaninu – Zrenjanin 23101 i šalterima Pošte Srbije u naseljenim mestima i dalje je u štrajku. Jedina usluga koja se pruža građanima je isplata penzija i socijalne pomoći.
Na glavnoj pošti se pošiljke ne primaju, a slanje je moguće od 8 do 15 časova. Od 64 šaltera na teritoriji Srednjeg Banata, po selima radi samo dvadesetak. Rad su obustavili poštari, zaposleni u „Post ekspresu”, šalterski radnici, blagajnici, vozači, kontrolori i deo administracije.
– Juče su radnicima koji su obustavili rad uručeni radni nalozi, koje su oni odbili da prime. Danas su tim radnicima pokušali da uruče rešenje o suspenziji, što su štrajkači takođe odbili. Kao razlog navode da u zaglavlju rešenje nema pozivanja na Zakon o radu i što nema pravnog leka. Među radnicima koji su prekinuli rad kolaju priče o pretnjama otkazom i angažmanu zaposlenih po ugovoru na određeno vreme i na povremenim poslovima. Govori se o pravljenju spiskova zaposlenih koji ne mogu ući u zgradu Pošte i o zaključavanju službenih prostorija – rekla je u ime štrajkača Jadranka Stankov.


U sredu je medijima prosleđeno saopštenje Službe za odnose sa javnošću JP „Pošte Srbije” u kom se kaže da u ovom preduzeću ulažu napore za normalizaciju funkcionisanja poštanskog saobraćaja. Ističe se da je štrajk nezakonit jer je onemogućen zakonit minimum rada.
Saopštenje se završava „izvinjenjem 12.000 radnika „Pošta Srbije” koji savesno obavljaju svoje obaveze”. Takođe se ističe da će penzije koje dostavljaju poštari na kućnu adresu 190 hiljada penzionera biti dostavljene do 15. decembra.
Radna grupa Vlade Srbije za JP „Pošta Srbije” apelovala je u ponedeljak na zaposlene koji su obustavili rad da prihvate ponudu: povećanje ukupne mase zarada za 10 odsto, s tim što bi uvećanje za zaposlene na tehnološkim poslovima (njih 12.500) povećanje bilo 13,1, a za ostale – njih oko 2.500 – 6,1 odsto.

J.Nj.D. i M. S-n.