NA POSLEDNJEM SKUPŠTINSKOM ZASEDANJU DONETE I KADROVSKE IZMENE

Novi direktor „Toplane” rešavaće problem duga

Slaviša Vlačić je nakon godinu dana vraćen da bude član Gradskog veća. Iliju Svilara na mestu rukovodioca „Gradske toplane” zamenio je Žarko Đuričić, diplomirani mašinski inženjer. Ovo su neke od tačaka skupštinske sednice održane u petak, 20. maja, koje su, odbornici vladajuće većine, po navici, izglasali bez diskusije. Predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS) i stranke „Dosta je bilo” (DJB) podneli su šest predloga za dopunu dnevnog reda. Nijedan nije usvojen.

ČOVEK SA ISKUSTVOM
Podsetimo, Vlačić (SNS) je bio izabran za gradskog većnika 2016, pa zatim i 2020. godine. Prema ranijim informacijama, bio je zadužen za resor prosvete, kulture i nevladinih organizacija. Ostavku je podneo prošle godine, a na zasedanju održanom 21. jula 2021. umesto njega imenovan je Dragan Ćapin. Na sajtu Grada se ne navodi za koje su resore zaduženi sadašnji većnici.
– Novi član Gradskog veća je pojačanje u timu gradonačelnika. On je čovek sa iskustvom i verujem da će doprineti bržem i efikasnijem radu u Gradskoj upravi – obrazložio je predsedavajući lokalnog parlamenta Čedomir Janjić.
Na skupštini je takođe izglasano pokriće gubitka JP „Gradska toplana”, po predlogu Nadzornog odbora tog preduzeća. Neraspoređeni dobitak iz ranijih godina od 222,2 miliona dinara, koristiće se za pokriće dela gubitka od milijardu dinara. Građani bi morali da budu obavešteni kako je toliki dug nastao, smatraju u udruženju Zrenjaninski socijalni forum (ZSF).
– Budući da „Toplana” ima i kreditno zaduženje veće od šest miliona evra prema jednoj nemačkoj banci, strahujemo da ona neće biti u stanju da obavlja delatnost zbog koje je osnovana – saopštava ZSF.
Odbornici su proglasili „Dane porodice” u Perlezu za manifestaciju od značaja za Grad. Jedna od važnijih tačaka sednice odnosila se na zaduživanje Grada za finansiranje kapitalnih investicija. Njome se umesto za rehabilitaciju ulica, iznos od 100 miliona dinara opredeljuje za izgradnju puteva, parkinga, trotoara i biciklističkih staza.

OPOZICIJA O PARKU, GUMARI I BOLNICI
Šef odborničke grupe DSS-a Zoran Sandić tražio je da se odbornici kod „Linglonga” informišu o Studiji procene uticaja na životnu sredinu, a koju je za fabriku guma izradila beogradska firma „Enakta”.
– DSS nije protiv investicija bez obzira odakle dolaze. Hoćemo da budemo informisani kako bismo otklonili svaku sumnju o potencijalnom zagađenju kada kompanija počne da radi punim kapacitetom 2024. Studija mora sve da nas zabrine jer nije kompletna. U njoj se ne pominje pogon čađare, koji jeste najproblematičniji. Potreban je izveštaj predstavnika pomenute kompanije, kako bi građani bili sigurni da će se poštovati ekološki standardi – napomenuo je Sandić.
Prema njegovim rečima, iz pomenutog dokumenta se vidi da će fabrika raditi 340 dana u godini, da će proizvoditi 13,5 miliona pneumatika godišnje, odnosno 803 tone gume dnevno. Pogon će, podsetio je Sandić, imati 66 dimnjaka i svakog dana u atmosferu emitovati 102 hiljade metara kubnih štetnih gasova.

Milan Ivanić (DSS) podneo je predlog da se uputi zahtev Ministarstvu zdravlja i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo kako bi se obezbedila sredstva za završetak preostala tri sprata Opšte bolnice „Đorđe Joanović”. Njegova stranačka koleginica Mirjana Grujić tražila je da kompanija „Panonian voter” (Pannonian water), koja je početkom godine kupila postrojenje za preradu vode, informiše građane o svojim daljim namerama. Podsetila je na to da se mora ispitati šta će se dalje dešavati sa povređenim radnicima „Fabrike vode”.
Svetlana Vukobratović Novković (DJB) zatražila je zakazivanje razgovora sa građanima o obnovi Karađorđevog parka. Navela je da građani brinu da će veliki broj stabala biti posečen, jer je oko 70 odsto obeležno crvenim crtama.
– Ljudi su sa pravom uznemireni jer ne žele da park osvane ogoljen. Zahtevamo da stručne i nadležne službe objasne šta to znači, kao i po kojim etapama planiraju obnovu parka. Jedino što smo do sada zvanično čuli jeste da je vrednost ovog projekta 3,5 miliona dinara i da je u pitanju prva faza rekonstrukcije zelenila Karađorđevog parka – poručila je Vukobratović Novković.
Odbornica DSS-a Dorina Gombar zatražila je prestanak mandata iz ličnih razloga.

Miroslava Malbaški
Foto: Grad Zrenjanin

  • NOVI SAVET ZA ZDRAVSTVO
    Odbornici su usvojili odluku o formiranju Saveta za zdravstvo. Za predsednika je imenovan dr Mile Kovačević, a za njegovog zamenika dr Predrag Matejin. Članovi Saveta biće: dr Dušan Slankamenac, dr Igor Kitaresku, Igor Dostanić, dr Dragan Tošić, dr Svetlana Jovanović, dr Zorica Ćulibrk, dr Vanja Kunkin, dr Milan Miljuš, Lazar Erne, dr Zdravko Ždrale i dr Predrag Rudan.
  • NEMA IZVEŠTAJA O RADU
    Zoran Sandić je podsetio članove Gradskog veća da su dužni da jednom godišnje Skupštini podnesu izveštaj o svom učinku, a što već nekoliko godina ne čine. Ovaj organ bi trebalo da bude spona između gradonačelnika, kao izvršne vlasti, i Skupštine, naveo je Sandić.
    – Statut Grada u članu 62 kaže da član Gradskog veća mora najmanje jednom godišnje da podnese izveštaj o svom radu iz svoje oblasti. Isto se odnosi i na gradonačelnika. Neko će reći ako kršite Statut, kršićete i zakon, ako kršite zakon, kršićete i Ustav, i pravna država „doviđenja, prijatno” – poručio je Šef odborničke grupe DSS-a.