NA RIBNJAKU „SUTJESKA” OVE GODINE OČEKUJU MILION KILOGRAMA RIBE

Šaran krenuo na put do trpeze

Nedavno je započela 38. sezona izlova šarana na ribarskom kompleksu u Sutjesci. Prvi rezultati su ohrabrujući, što potvrđuje Vidak Milošević, direktor Ribnjaka. Zatekli smo ga pored jednog od 28 zimovnika iz kojeg su vredni radnici vadili ribu, punili posude i ulov slali dalje, na tržište.
– Ako je po onoj da se „po jutru dan poznaje”, možemo da budemo zadovoljni. Postigli smo prosečnu težinu šarana od oko tri kilograma, što je rezultat kakav smo i priželjkivali – ističe mladi i ambicioni diplomirani inženjer poljoprivredne proizvodnje i naglašava da se ove godine očekuje izlov od oko milion kilograma šarana.


On dodaje da se radi o 600.000 kilograma konzumnog šarana i oko 350.000 hiljada kilograma šaranske mlađi. Takvom proizvodnom rezultatu na ovom Ribnjaku najviše mogu da zahvale kvalitetnoj ishrani i ukupnoj brizi koju posvećuju proizvodnji tokom cele godine. Milošević naglašava da je odličan prinos ostvaren uprkos velikim teperaturnim razlikama što baš i nije pogodovalo uzgoju ribe.
Ribnjak „Sutjeska” prostire se na površini od blizu hiljadu hektara na prostoru gde su nekada bile ledine i pašnjaci Sutjeske, Banatskog Despotovca i Botoša. Pokazalo se da je to, krajem prošlog veka, bila jedna od isplativijih investicija u opštini Sečanj.
– Lane smo kupili 500 hektara oranica u Neuzini i sada imamo zaokruženu proizvodnju – od sopstvenog mrestilišta i vodnih površina, pa do njiva na kojima gajimo hranu za ribu. Jer, za ovakvu proizvodnju valja godišnje obezbediti oko 2,5 miliona kilograma žitarica. Uz to, u prihrani ribe kod nas je kvalitetna estruirana hrana zastupljena sa dvadesetak odsto, a to šaranu daje poseban kvalitet. Što se prodajne cene tiče, ona je od 320 do 350 dinara za kilogram i povoljnija je u odnosu na prošlu godinu – rekao je Dragan Došlo, komercijalni direktor.
Ribnjak u Sutjesci zapošljava 60 radnika, što je od posebnog značaja za ovo nerazvijeno pogranično područje. Inače, od oko 8.000 hektara slatkovodnih ribnjaka u našoj zemlji na području opštine Sečanj nalaze se oni
koji zahvataju površinu od oko 2.200 hektara. To su četiri veća ribnjaka (Sutjeska, Neuzina, Sečanj i Banatska Dubica), i tri manja (dva u Boki i jedan uz Tamiš na potezu Sečanj – Neuzina). Računa se da se na tim ribnjacima godišnje izlovi više od dva miliona kilograma šarana izuzetnog kvaliteta.

  • DVADESET ČUVARA ŠTITI RIBU
    Jedan od najvećih problema bio je i ostao učestala krađa ribe. Kako saznajemo, ukrade se pet do deset odsto od ukupne godišnje proizvodnje konzumnog šarana na Ribnjaku „Sutjeska”.
    Upravo ovih dana otkriveno je da su ribokradice otuđile oko hiljadu kilograma šarana. Zbog toga, kao i zbog najezde ptica grabljivica (koromana) u ovom kolektivu je danas svaki treći radnik angažovan na čuvanju ili obezbeđenju ribe.

N. Božović