NA SAJMU TURIZMA U BEOGRADU ZRENJANIN JE PROMOVISAO SVOJE POTENCIJALE

Naglasak na seoskom turizmu i gradskim manifestacijama

Gradovi poput Zrenjanina imaju dušu, imaju šta da ponude gostima, samo sve to treba „upakovati” na najbolji način i zainteresovati ljude da dođu – ističe Zoran Ljubotina
Osim Turističke organizacije i lokalne samouprave koja je dala veliku podršku, na ovogodišnjem, 42. sajmu turizma koji je u Beogradu održan od 20. do 23. februara, predstavili su se Specijalna bolnica za rehabilitaciju – banja „Rusanda” Melenci, „Mlekoprodukt”, proizvođač meda Nenad Milosavljević, izrađivač etno-suvenira Aleksandra Nedić, i restoran „Renesansa”. Zrenjaninski štand posetio je u petak, 21. februara, gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima.
Predstavljen je brend našeg grada – „Dani piva” – koji će ove godine biti održani 35. put. Istaknute su i manifestacije „Banatska bajka”, „Korzo fest” i „Banatske vredne ruke”. Nije zaboravljen ni kulturno-umetnički, zabavni i sportsko- rekreativni sadržaj.


– Ponosni smo što naš grad predstavljamo na ovako značajnom sajmu koji je međunarodnog karaktera. Dosta toga smo započeli kada je reč o turizmu, radi se na novim projektima, a mnogo toga je urađeno u godini za nama i to se vidi. Cilj nam je da u ovoj godini privučemo što više turista, ne samo za „Dane piva”, nego svakoga dana. U Zrenjaninu je prošle godine zabeleženo oko 50.000 noćenja. Za Beograd i Novi Sad to je malo, ali za nas je to značajna brojka. Gradovi poput Zrenjanina imaju dušu, imaju šta da ponude gostima, samo sve to treba „upakovati” na najbolji način i zainteresovati ljude da dođu – ističe Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanin i dodao da su ove godine naš grad posetili gosti iz Republike Srpske, Rumunije, Mađarske i drugih zemalja u okruženju.

Prema njegovim rečima, zapažene promocije Zrenjanina bile su u Herceg Novom i Temišvaru, što je rezultiralo da 5.500 Rumuna dođe na „Dane piva”.
Strance najviše interesuje staro gradsko jezgro Zrenjanina sa očuvanom arhitekturom, palata gradske kuće koja ove godine proslavlja dva veka postojanja, zgrada Narodnog pozorišta, Muzej, Biblioteka, sakralni objekti kulturne i istorijske vrednosti, Bukovčeva palata i „Šeherezada”. Posebno ih privlači kompleks Dunđerskih u kojem je Muzej piva i priča o jednoj od najstarijih pivara.
– Mnogo turista posetilo je i „Carsku baru”, kupalište „Peskara”, banju „Rusandu”, kao i naša izletišta i jezera. Neizostavni deo ponude je bajkoviti lovački dvorac „Kaštel” u Ečki. Fokus nam je na manifestacionom turizmu, posebno seoskom, koji promovišemo kroz projekat „Banatska bajka” koji je izašao iz okvira Gradske bašte. Želimo da animiramo sela i seoske svetkovine koje privlače sve više posetilaca – naglasio je Ljubotina.
Smeštajnih kapaciteta ima sve više. Posebno je povećan broj privatnika koji izdaju sobe i apartmane u gradu, ali i selima.
Gradonačelnik Janjić je izjavio da Zrenjanin nema more i planine, ali ima „Dane piva” koji za nedelju dana privuku više od pola miliona turista.
– Zrenjaninci znaju da pohvale, ali i da kritikuju svoj grad. Mislim da i samo naše učešće na Sajmu, gde se merimo sa drugim, domaćim i svetskim sredinama, nije mala stvar. „Dani piva” su naš adut već više od tri decenije. Potrudićemo se da obogatimo ponudu, ne samo za poslednju nedelju avgusta, već za celu godinu. Sajam je izuzetna prilika da pozovemo goste da dođu u Zrenjanin i upoznaju nas kao dobre domaćine – kazao je Janjić.

Miroslava Malbaški
FOTO: Damir Petrović