NA VELIKOJ PIJACI U ZRENJANINU – PIJAČNI DAN KAO I SVAKI DRUGI

Cene standardne, bez gužve

Osnovne vrste povrća, svežeg mesa i mlečnih proizvoda prodavane u količinama nešto većim od uobičajenih. Higijena na mlečno mesnoj pijaci je na visokom nivou
Prepodnevni sati na Velikoj pijaci u Zrenjaninu u utorak, 17. marta, protekli su gotovo kao da nema pandemije prouzrokovane korona virusom. Cene standardne, užurbanosti i uznemirenosti nema.
Za sat vremena, koliko je novinar „Zrenjanina” proveo na pijaci viđena je samo jedna prodavačica na mesnoj pijaci koja je koristila masku.
– Gužve kao što vidite nema, a ne može se reći ni da je sve pusto. Utorak kao svaki drugi… Bilo je nešto više gužve u nedelju, ljudi su uglavnom kupovali meso. Cene su nepromenjene: pilići se prodaju po ceni od 250 do 270 dinara za kilogram, a jetra 350 – kažu prodavačice na mesnoj pijaci.

HIGIJENA NA NIVOU
Primećujemo da svi imaju sredstva za dezinfekciju radnih površina i ormara.
Svi prodavci koje smo pitali potvrđuju da nema kupaca starijih od 65 godina. Očigledno je da su upozorenja o zabrani izlaska na otvoren prostor shvatili ozbiljno.
Nisu menjane ni cene sira – 350 do 400 dinara, dok je cena kajmaka 900 dinara za kilogram.
Povrtar iz Mihajlova Ištvan Sabo govori slično.
– Cene odmeravamo tako da što manje robe odvezemo kući. Krompir je 40 do 50 dinara, šargarepa 50, zelena salata 50 do 60 dinara. Gužve nisu ni manje ni veće nego obično, možda je pre par dana bilo više kupaca. Valjda su se istrošili pa ih ima manje, bar mi se tako čini – kaže povrtar iz Mihajlova.
Sabo dodaje da nije preterano raspoložen, jer, kakva je situacija u Mihajlovu, malo će ko još ostati da proizvodi povrće.
– Mlađi su otišli na Zapad, stari su nemoći, a i mi u „najboljim” godinama ostajemo bez snage. Valjda će nas poštedeti ova pandemija – vajka se Ištvan Sabo.
Na štandu porodice Bolozan, gde se mogu kupiti orašasti plodovi i suvo voće – od šljiva do aronije, kažu da im standardni kupci i dalje dolaze, a cene nisu menjali. Bademi i lešnici koštaju 1.100 dinara, orasi 1.000.
Na veliko se prodaje samo krompir. Prodavačica kaže da je iz zapadne Srbije. Cena zavisi od količine, pa se na veliko može kupiti za 35 dinara.
Jabuke se prodaju po cenama od 50 do 70 dinara, jagode koštaju 300 dinara po korpici od 600 grama. Cena paprika babura, tikvica i karfiola su takođe nepromenjene…
Stara poznanica, Ukrajinka Olja takođe kaže da cene nisu menjane. Uz nešto povrća, ona nudi i pekmez od kajsija, čija je cena 350 dinara za teglu, a cene meda je 600 do 700 dinara.

BEZ VANREDNIH KONTROLA
Pijačari na Velikoj pijaci kažu da još uvek nisu bile nikakve posebne kontrole, sem što su platili obaveznu dnevnu pijačarinu za najam tezge.
Možda situaciju oko pandemije najbolje na svojoj koži osećaju prodavci rasada voća. Iako su cene nepromenjene, pa je cena sadnica šljive i kajsije 200 odnosno 250 dinara, a ima i živica maline, borovnice i kupine, kupci mogu da se nabroje na prste jedne ruke.
– Javio sam gazdi u Kraljevu da rasad voća i tuja ide slabo, valjda će i to proći – kaže prodavac Dragan Mavrenski.
Najmanje gužve ima u delu pijace gde se prodaju odeće, obuća i alati, što verovatno nikog neće iznenaditi.M.Stojin

M.Stojin