VOLONTERI CRVENOG KRSTA NA TERENU: Pomoć starijima i paketi socijalno ugroženima

Predstavnici Crvenog krsta Zrenjanin angažovani su u aktivnostima koje nalaže vanredno stanje. Učestvuju u radu Štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog okruga i Gradskog štaba za vanredne situacije u sistemu zaštite. Čim je formiran kol centar na koji se javljaju prvenstveno stariji sugrađani kojima je potrebno dostaviti osnovne životne mnamirnice i sredstva za higijenu, Crveni krst je formirao timove volontera za svakodnevne aktivnosti.

U volonterskim timovima su osobe od 18 do 40 godina, kaže sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević.

Naši najstariji sugrađani ne treba da brinu, tu smo da zajedno pomognemo, a oni treba da ostanu u svojim domovima i da poštuju zabranu izlaska. Grad i Crveni krst su odlučili da se obustavi priprema toplih obroka u okviru programa Narodne kuhinje. Odmah smo počeli i raspodelu paketa hrane koja je dovoljna za četrnaest dana. Volonteri odonose konzervirane namirnice i sredstva za higijenu i na adrese korisnika koji u u stanju cocijalne potrebe, u okviru programa „Briga o starijima“, ali bez obzira na godine – navodi ona.

Prema rečima Borisa Vojnova, rukovodioca volontera Crvenog krsta Zrenjanin, veoma je važna briga o higjeni. Nakon kraće obuke prvog dana vanrednog stanja, svakodnevno podsećanje na značaj poštovanja svih higijenskih mera je neophodno – zaštitne maske, rukavice, odlaganje onog što je korišćeno, komunikacija sa sugrađanima na čije adrese odlaze samo do kućnog praga. Svi oni su u crvenim prslucima Crvenog krsta i imaju identifikacione kartice.

Tokom dvodnevnog vanrednog stanja u kol centar je pozvalo više od 800 građana.

Branka Jajić

Foto: Crveni krst Zrenjanin