NADLEŽNI REAGOVALI NA AKTIVIZAM GRAĐANA POVODOM ŽALBI NA SMRAD IZ „PREKONA”

Izmeštanje ili udruživanje sa državnom kafilerijom

Treći protest građana zbog neprijatnih mirisa, održan 18. jula, najmasovniji u poslednjih par nedelja, pokazao je da Zrenjaninci ne odustaju od borbe za čist vazduh, iako obećanja o rešavanju ovog problema slušaju već godinama. Međutim, nove, konkretne promene sada je najavio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

OČEKUJE SE I POMOĆ MINISTARSTVA
Kako navodi Duško Radišić za naš list, na inicijativu Grada Zrenjanina organizovan je sastanak sa vlasnicima „Prekona” Petrom i Bojanom Matijevićem i sa direktorom „Energo-zelene”, Markom Grabićem, a o čijem ishodu su obavešteni i građani iz Udruženja „Stop kafileriji”.
– Na sastanku je usaglašeno da postoje zajednički interesi za javno-privatno partnerstvo. Očekujemo pomoć i resornih ministarstava za povezivanje državne kafilerije „Energo-zelene” i „Prekona”. U slučaju da to ne bude moguće rešenje, naša lokalna samouprava je ponudila više lokacija za izgradnju nove fabrike, na osnovu ukrštanja podataka o najzastupljenijim vetrovima, udaljenosti od naselja i potrebnoj infrastrukturi. Najpogodnije mesto izabrali bismo zajedno sa vlasnicima „Prekona”. Takođe, pružili bismo i pomoć u planiranju neke nove delatnosti koja će se obavljati u pogonu sadašnje fabrike – objasnio je pomoćnik gradonačelnika, dodavši da je pregovora sa vlasnicima firme „Prekona” bilo mnogo proteklih godina. Prema Radišićevim rečima, a što je istakao i na ranijim tribinama građana, za rešenje problema neprijatnih mirisa dostupna su tri rešenja.
– Da se pogon zatvori – nije moguće sa pravne strane, zatim bi mogao da se izmesti na drugu lokaciju ili da ugradi novu opremu koja će sprečiti emisiju neprijatnih mirisa. Oprema je ugrađena prošle godine, ali na žalost svih, nije dala rezultate. Ne postoji ni tehnologija merenja neprijatnih mirisa, tako da sa inspekcijske strane nije moguće doći do dokaza o prekršaju, a samim tim ni do tužbi i prisilnog zatvaranja fabrike. Sličan problem imaju i druge sredine i evropski gradovi gde postoji ovakva prerada životinjskih ostataka – istakao je Duško Radišić.

GRAĐANI BI PODRŽALI NOVA REŠENJA
Moguć premeštaj fabrike ili javno privatno-partnerstvo sa kafilerijom iz Inđije najavilo je i rukovodstvo „Prekona” 16. jula. Direktor firme Slavko Popović je takođe istakao da će „Prekon” nastaviti da ulaže u unapređenje proizvodnje, upozorivši i da bi prestanak rada ove fabrike pogodio čitavu klaničku industriju.
– U Srbiji, pored „Prekona”, preradu treće kategorije životinjskog otpada (konfiskat zdravih životinja) radi još „Žibel” iz Bačke Topole, dok kao kafilerija za spaljivanje leševa životinja aktivno rade samo „Napredak” u Ćupriji i odnedavno ponovo „Energo-zelena”. Činjenica je da su za sve klanice u Srbiji to veoma mali kapaciteti za sakupljanje, preradu i uništavanje životinjskog otpada, što se mora hitno rešavati na nivou države – saopštio je Slavko Popović.
Što se tiče neprijatnih mirisa, direktor „Prekona” je ocenio da je moguće da građani čim nešto osete, odmah pomisle na „Prekon”, ali da u gradu postoje i drugi potencijalni emiteri. Prijave građana okarakterisao je kao političko i tendeciozno agitovanje „u cilju sopstvene političke promocije”.
Članovi Udruženja „Stop kafileriji” odgovorili su saopštenjem koje je medijima prosledila sugrađanka Tijana Šijaković. Oni navode da neprijatni mirisi nisu „eventualni” već činjenično stanje na koje ukazuje veliki broj Zrenjaninaca. Takođe su dodali da bi, iako nepoverljivi prema najavama „Prekona”, ipak podržali izmeštanje pogona van grada i mogućnost javno-privatnog partnerstva sa firmom „Energo-zelena”.
– Slična obećanja dobijali smo bezbroj puta, ali ako je navedeno tačno, onda imamo zajednički cilj i ne bi trebalo da imamo nikakve nesuglasice ubuduće. Naše prijave nisu političke, već egzistencijalne prirode. Mi iz Udruženja „Stop kafileriji” jesmo ostrašćeni, ali u cilju ostvarenja prava na čist vazduh i zdravu sredinu – poručila je ova grupa građana.

Milana Maričić

  • BEZ ODGOVORA OD KOMUNALNE MILICIJE
    Prema nezvaničnim informacijama, nakon nedavnih prijava na neprijatne mirise, komunalna milicija je odmah izlazila na lice mesta, pri čemu je u nekoliko navrata konstatovala da se mirisi ne osećaju. Ipak, ovo Komunalna milicija nije potvrdili za naš list, rekavši da bi se za informacije trebalo obratiti službi Skupštine grada, koja je međutim navela da pitanja o radu Komunalne milicije nisu u njihovoj nadležnosti. Šta je utvrđeno nakon prijava građana i kakvi su rezultati merenja zagađujućih gasova – Inspekcija za zaštitu životne sredine trebalo bi da odgovori nakon godišnjih odmora.

 

  • NA PROTESTU 150 AUTOMOBILA
    Udruženje građana „Stop kafileriji” iskazalo je u subotu 18. jula, treći put svoje nezadovoljstvo zbog neprijatnih mirisa. Nezadovoljni građani su automobilima (oko 150) napravili dva kruga pored pogona „Prekon”, uz glasne sirene. Poneki su na ogradu kačili poruke nezadovoljstva: „Pakujte kofere”, kao i mirišljave jelkice, a neki su svoje kućno smeće bacali preko ograde. Kako nam je rekla Tijana Šijaković, u proteklih nekoliko dana podneto je više od 600 prijava nadležnim inspekcijama. – Među sugrađanima u vožnji našli su se eminentni privrednici, lekari, stručnjaci iz oblasti za zaštitu životne sredine, roditelji sa malom decom, pa čak i sugrađani iz delova grada u kojima se ne oseća miris, da podrže inicijativu zbog problema koji sve tišti – kaže Tijana Šijaković. Dr Tomislav Stevanović, ugledni pedijatar, naglasio je da astma može da se pogorša po udisanju ovakvog smrada. M. B.