RAD ZRENJANINSKOG PORODILIŠTA U VREME PANDMIJE I NEOPHODNE PROCEDURE

Kovid test pre porođaja

U našem gradu se beleži porast broja zaraženih korona virusom i onih koji su u samoizolaciji. Buduće porodilje imaju nedoumice kako radi porodilište i kakve su procedure. Opšta bolnica „Đorđe Joanović” nije kovid bolnica, ali zbog epidemije rade po istom sistemu i sa merama predostrožnosti prilikom prijema pacijenata, a to se odnosi i na trudnice.
Da bi se održala maksimalna bezbednost porodilišta, apeluje se na buduće majke da ne dolaze bez preke potrebe u Bolnicu, već da se najpre obrate svom ginekologu, odnosno doktoru u Domu zdravlja.

POZITIVNE NA POROĐAJ U NOVI SAD
Kako je ukazao za Radio televiziju Vojvodine Tibor Jesenski, načelnik ginekologije, buduće majke u Bolnicu dolaze sa uputom svog lekara ako su za prijem u porodilište ili na odeljenje zbog nekih patoloških stanja u trudnoći.
– Po prijemu se trudnicama odmah radi test na kovid 19. U zrenjaninskoj bolnici trenutno postoje kapaciteti da se trudnice do dobijanja rezultata kovid testova smeste u posebne sobe. Međutim, one koje su pozitivne na korona virus ne porađaju se u zrenjaninskom porodilištu – istakao je načelnik ginekologije u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”.
Jesenski je napomenuo da je od marta i početka vanrednog stanja i pandemije do danas, u ovdašnjem porodilištu bila samo jedna trudnica koja je bila pozitivna na kovid 19 i ona je upućena u Novi Sad, u Bolnicu „Betanija”, s obzirom da oni imaju porodilište predviđeno za porođaj kovid pozitivnih porodilja.
– Zrenjaninsko porodilište radi normalno, a novorođene bebe se ne testiraju na korona virus ukoliko su majke negativne na njega i ne postoje nikakve indikacije da za to ima potrebe – rekli su u Bolnici.
Održavanje trudnoće se vodi u primarnim zdravstvenim ambulantama gde sve funkcioniše po ustaljenom rasporedu, jedino se pacijenti moraju pridržavati propisanih mera zaštite.

ONLAJN PRIPREMA TRUDNICA
U zrenjaninskom Savetovalištu za žene organizuju se onlajn pripreme za porođaj koje su interaktivne. Naime, polivalentna patronažna služba održava časove obuke trudnica u sklopu Psihofizičke pripreme trudnica za porođaj već duži niz godina u prostorijama Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” u Zrenjaninu.
– Zbog zdravstvene situacije, nismo u mogućnosti da organizujemo časove na takav način kao što smo činili do sada. Svesni smo potrebe i značaja ovog načina savetovanja i obuke naših trudnica, pa su patronažne sestre osmislile časove koji će se održavati onlajn, kako bi svaka zainteresovana trudnica mogla da ih prati iz svog doma. Časovi se održavaju utorkom i četvrtkom u 17 sati.
Sve zainteresovane trudnice mogu da se jave na broj 023/511-503, ili putem imejla obukatrudnica@dzzrenjanin.rs. Časovi se održavaju preko Zum aplikacije i svaka trudnica koja želi da prisustvuje dobiće svoju šifru za ulazak na aplikaciju, kao i uputstva za njeno instaliranje – saopštili su iz Doma zdravlja.
Teme ovih časova su delokrug rada patronažne sestre, a odnose se na teorijski i praktični deo pomoću video prezentacije o značaju i prednosti dojenja, kupanje i nega novorođenčeta, uloga i priprema budućeg tate za dolazak bebe i obuka porodice.S. Vorkapić

S. Vorkapić