NAGRADA JELENI L. PETKOVIĆ ZA REPORTAŽU NA KONKURSU „MOMČILO MOMA STOJKOV”

Prvu nagradu na drugom Memorijalnom konkursu „Momčilo Moma Stojkov” za novinsku reportažu osvojila je reportaža „Šest duša u četiri kvadrata“ Jelene L. Petković, objavljena 15. novembra 2015. godine u frankfurtskim „Vestima“.
Konkurs posvećen doajenu novinarstva, dugogodišnjem televizijskom i radio novinaru i reporteru lista „Zrenjanin“ Momčilu Momi Stojkovu (1945-2013). raspisalo je Novinsko preduzeće „Zrenjanin” AD.
Drugu nagradu osvojila je reportaža „U Samošu prisiljeni da prosipaju mleko“ Olge Janković, objavljena u „Politici“ 9. juna 2015. godine. Treću nagradu osvojila je reportaža „Da je više džebane, manje bi štete bilo“ Nikole Jankovića, objavljena u „Večernjim novostima“ 19. juna 2015. godine.
Prva nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa, a za drugu i treću nagradu dodeljuju se plaketa i povelja.. Žiri – u čijem su sasatvu bili Aleksandar Bjelogrlić, Ljiljana Bailović i Biljana Mandić – odluku o nagradama doneo je jednoglasno.
Prema obrazloženju žirija, reportaža „Šest duša u četiri kvadrata“ Jelene L. Petković u logističkom i zanatskom pogledu predstavljala bi veliki izazov za svakog autora. Zaputiti se sa beležnicom i kamerom u teško dostupno, pa čak i dan danas rizično područje, sa namerom da se javnosti predoči istina o ubogom životu „zaboravljenih“ starosedelaca na Kosovu, neosporno je zadatak koji je iziskivao dodatnu profesionalnu odrešitost i novinarsku „petlju“. Priča o mnogočlanom domaćinstvu Dičića u selu Straža kraj Gnjilana potresno je svedočanstvo o „okovima gladi i beznađa“ u kojima majka Violeta, sa suprugom, deverom i starom bakom, nastoji da na put izvede ćerke Marinu i Jadranku. Težak socijalni status porodice osnovna je i upečatljivo dočarana tema, ali tekst nije samo još jedan kroki o ljudima prinuđenim da žive ispod praga siromaštva, već angažovana storija koja ukazuje na nemogućnost ili nespremnost državnih institucija da nevoljnike zbrine na odgovarajući način.
Napis „U Samošu prisiljeni da prosipaju mleko“ Olge Janković rečju i slikom ukazuje na šokantnu činjenicu da apsurdi „privrede u tranziciji“ nisu tek sporadične pojave ili sračunate „demonstracije“ ratara i stočara nezadovoljnih ekonomskim ambijentom koji kreira država. Slučaj zabeležen u južnom Banatu u leto 2015. godine, kada su uzgajivači goveda u Samošu bili prisiljeni da dnevno odbacuju više od hiljadu litara dragocene prehrambene namirnice, implicitno ukazuje na teškoće domaće mlekarske industrije, pogođene neodgovorno liberalizovanim uvozom i nedovoljnom brigom države za domaćeg seljaka.
Reportaža „Da je više džebane, manje bi štete bilo“ Nikole Jankovića govori o Stanki Ristić (75) iz okoline Užica, koja je već tri decenije zadužena da sa „poligona 33“ ispaljuje protivgradne rakete kad se ukaže opasnost od gradonosnih oblaka. Data u bezmalo beletrističkom maniru, рeportaža Nikole Jankovića odlikuje se dobro osmišljenom kompozicijom, jezički je živopisna, sa efektnom završnicom.