NAGRADA „TODOR MANOJLOVIĆ” ZA MODERNI UMETNIČKI SENZIBILITET: Sava Damjanov laureat za 2017. godinu

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, danas u podne, na konferenciji za novinare, Upravni odbor Fonda Todor Manojlović” Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” objavio je da je dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet za 2017. godinu Sava Damjanov, pisac, književni istoričar, esejista i univerzitetski profesor.

Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

O Nagradi „Todor Manojlović” je odlučio Upravni odbor Fonda: Nenad Šaponja, pesnik, esejista i kritičar – predsednik, i članovi Petar Arbutina – književnik i kritičar, Gojko Tešić – profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf, Vasa Pavković – književnik i književni kritičar i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.

Kako je najavljeno, Nagrada će lauretau biti uručena na svečanosti u Zrenjaninu tokom sledećih meseci. Sastoji se od novčanog iznosa i povelje, kao objavljivanja knjige čiji je autor dobitnik, u ediciji „Feniks” zrenjaninske Biblioteke.

Fond „Todor Manojlović” je počeo rad juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, s obzirom na značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

B. Jajić