NAGRAĐENE MLADE LITERATE IZ ALEKSANDROVA I SRPSKE CRNjE: DA ŽIVIMO SVI U SLOZI, DA BUDEMO DOBRI LjUDI I ĐACI

Poruke prosvetitelja – moto svetosavskog konkursa uz diplome i nagrade
Biblioteka i čitaonica „Branislav Nušić” iz Aleksandrova, stecište je kulturnih dešavanja u ovom mestu. Tako je, nedavno, u sklopu Svetosavskih svečanosti, u saradnji sa prosvetnim radnicima iz Osnovne škole „Branko Radičević”, Aleksandrovo i Osnovne i srednje škole „Đura Jakšić”, Srpska Crnja, pridružujući se crkvi i školi, bio je raspisan literarni konkurs na temu „Da živimo svi u slozi/Sveti Savo, ti pomozi!” Radove pod šiframa 14 učesnika, 11 iz nižih i tri iz viših razreda, prikupila je učiteljica Suzana Milankov (OŠ „B.Radičević”, Aleksandrovo).
Članovi žirija, bibliotekarka Jadranka Volarov i profesorke književnosti Marija Kovačević (SŠ „Đura Jakšić”, Srpska Crnja) i Jelka Čokolov Filušev (OŠ „Đura Jakšić”, Srpska Crnja), pregledale su pristigle radove (jedna priča, tri pesme u prozi i 12 lirskih pesama) i odlučile da, osim prva tri mesta, i ostali učesnici dobiju prigodne nagrade. U prostorijama Biblioteke, organizatori su pozdravili prisutne, a pre dodele nagrada otpevana je pesma Svetom Savi.
– Najuspešniji rad bila je priča Mine Zečević (peti razred), drugoplasirane su Atina Suvočarev, drugi i Anđelija Ninković, treći razred, dok je trećeplasiranih bilo sedmoro: Luka Rodić, Dragana Samolov, Neda Gajinov, Helena Vukmirović, Nađa Petrov, Andrej Petrov i Saška Protić. Njihove učiteljice su Snežana Savin, Nadica Toškov i Suzana Milankov – rekla nam je, između ostalog, Jelka Čokolov Filušev, profesorka književnosti.
Svi učesnici su nagrađeni knjigom iz fonda Biblioteke, grickalice i sokiće obezbedila je MZ Aleksandrovo, a domaćom pitom decu je počastila predsednica Udruženja „Livađanke”, Ljupka Miškov. Na pitanje da li je zadovoljan uspehom, jedan od učesnika, Andrej Petrov, kaže: – Jesam. A i da nisam dobio nagradu, srećan sam što sam učestvovao!

L.Z.