NAJAVA DOGAĐAJA

MOCARTOV „REKVIJEM”
U Kulturnom centru Zrenjanina je u utorak, 6. decembra, u 20 časova, gostuju Novi simfonijski orkestar „Makris” i Hor „Orfelin” iz Novog Sada, kao i solisti Nove beogradske opere, koji će izvesti Mocartov „Rekvijem”, u de molu, sa najpoznatijim Zismajerovim završetkom. Povod je obeležavanje 225. godišnjice od Mocartove smrti, koji je preminuo u Beču, 5. decembra. Toga dana je koncert u Kolarčevoj zadužbini a predhodhodnog u novosadskoj Sinagogi.
Solisti Nove beogradske opere su Ana-Marija Brkić (BiH – Austrija), Dragana Popović (Zrenjanin), Roberto Jakini Virđili (Italija) i Sreten Manojlović (Srbija – Austrija) a dirigent je Predrag Gosta (SAD- Srbija). U prvom delu programa, povodom 260. godišnjice od Mocartovog rođenja (1756) na programu su kompozicije koje slave život ovog kompozitora – uvertira iz opere „Lucio Sila”, motet „Exsultate, jubilate” i uvertira iz opere „Figarova ženidba”, a u drugom „Rekvijem”.

FILM

U okviru Ciklusa filma „Alen Delon”, u sredu, 7. i četvrtak, 8. decembra u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova biće emitovan film „Samuraj” (Le Samourail) iz 1967. godine. Režija Žan Pjer Melvin. Ulaz je besplatan.

„Afanisis ili …”
Na velikoj sceni Kulturnog centra je sledećeg četvrtka, 8. decembra u 20 časova predstava „Afanisis ili o presvlačenju”. Ulaz je besplatan. Predstava se bavi značenjem transvestitizma u socijalnom, psihološkom, pozorišnom i političkom smislu… Delovi predstave su u maju 2015. predstavljeni u Majamiju, kao primer dobre prakse angažovanog teatra. Koncept i tekst Marko Pejović, koreografija i kostim Boris Čakširan, muzika Vladimir Pejković. Igraju Jana Milenković, Marijana Kraker, Natascha Schmelz, Predrag Kotur, Stojan Simić, Boris Čakširan.

IZLOŽBA
U Savremenoj galeriji Zrenjanin je u četvrtak, 1. decembra, u 19 časova, otvaranje izložbe „Prostor – vreme” akademskog slikara Dragana Hajrovića.

„NASLEĐE”
Promocija knjige „Nasleđe” Julijane Mrkonja, biće u petak, 2. decembra, u 18 časova u Salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin. Govoriće Branimir Andrić, direktor Arhiva Vojvodine, Violeta Blaga, pesnikinja i recenzenti Ranko Lainović i Milan Bjelogrlić.

POZORIŠTE
Narodno pozorište „Toša Jovanović” gostuje u subotu, 3. decembra, u Sloveniji, gde na sceni Slovenskog ljudskog gledališča Celje igra predstavu „Ne mo’š pobeć’ od nedelje” Tene Štivičić, u režiji Slađane Kilibarda.
Na Dramskoj sceni zrenjaninskog Pozorišta je u četvrtak, 1. decembra, u 20 časova, predstava „Čovek je čovek, epizoda 1. Na Sceni „Todor Manojlović” je u subotu, u 20 časova, „ Ona”. Na Lutkarskoj sceni je su subotu, u 10 časova, „Lutak nevaljalko”.

BIBLIOTEKA
U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” je u ponedeljak, 5. decembra, promocija knjige Dušana D. Vlajkova „Tragovi i sećanja – hronika Bašaida”. Osim autora, govoriće Mira Šogorov i Jovanka Mikalački, a posetioce očekuju i bašaidski specijaliteti.

PREDAVANjE
U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 5. decembra, u 19 časova, Olivera Skoko, viša kustoskinja, istoričarka umetnosti, održaće predavanje o baroknoj likovnoj poetici, „Ah ti, nesavršeni, raskošni biseru”.

TRIBINA
U Kaštelu Ečka je u četvrtak, 1. decembra, u 18.30 časova, tribina „Veština upravljanja novcem”. Organizator je Udruženje građana „Ečka 1439”, u saradnji sa Kaštelom Ečka.

PESNIČKA DRUŽENjA
Neobavezna „Pesnička druženja” kreću od četvrtka, 1. decembra, u 19 časova, u restoranu „Papilon” u Zrenjaninu ( Zorana Kamenkovića 16 ). Organizator je „Banatski kulturni karavan”. Cilj je okupljanje afirmisanih i naeafirmisanih pisaca, pesnika i umetnika iz Banata, kao i ljubitelja pisane reči. U planu su i „Vinske priče” utorkom, kao i predavanja o hrani i degustacije. Rezervacije na telefon 06/382 50 315.

KULTURA ŽIVLjENjA
Udruženje „Zdrav život” organizuje predavanje „Biti prirodan, nasmejan, tih” u ponedeljak, 5. decembra, u 18 časova, u Makedonskoj 11. Predavač je Jelena Nikolić.