NAJAVE DOGAĐAJA

POZDRAV RASPUSTU

„Mi to radimo najbolje“ – kulturno zabavni program zrenjaninskih osnovnih škola održan je u Kulturnom centru Zrenjanina, u ponedeljak, 12. juna.
Prema rečima Milke Žebeljan, urednice Dečjeg programa u Kulturnom centru, ovakvi programi se održavaju tradicionalno već dvadesetak godina na kraju školske godine i na simboličan način su pozdrav raspustu…
Prethodnih godina je bilo više škola koje su se predstavljale u okviru programa „Mi to radimo najbolje“, a ovog puta se pozivu Kulturnog centra odazvalo samo pet: Baletska škola „Dimitrije Parlić“, izdvojeno odeljenje Zrenjanin, Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Petar Petrović Njegoš“, OŠ „Dositej Obradović“ i OŠ Đura Jakšić“.
Ovogodišnji program „Mi to radimo najbolje“ je bio raspevan i razigran, a izostale su dramske tačke. Ostaje i pitanje zašto se pozivu Kulturnog centra da učestvuju nije odazvalo više škola. Jedan od razloga je, kako saznajemo, i što je ovaj program niz prethodnih godina bio u Gradskoj bašti, a sada je preseljen u Kulturni centar.

SKUP BAŠAIĐANA
Susret Bašaiđana koji žive u Zrenjaninu i kulturno zabavni program biće u sredu, 21. juna, u 16 časova, u „Staroj zanatliji”.

DAN JOGE
Međunarodni dan joge biće obeležen u Srbiji u subotu, 17. juna – na poziv ambasadorke Indije u Srbiji Narinder Čauhan, na Kalemegdanu, u Beogradu i u Gradskom parku u Zrenjaninu, u 8 časova.

„NOĆ KNjIGE” U „LAGUNI”
„Noć knjige” biće obeležen u Knjižari „Laguna” u Aviv parku, u petak, 16. juna, od 17 časova, do ponoći. Popust na kupovinu „Laguninih izdanja” se uvećava za svaku sledeću knjigu a predviđeni su i popusti za inostrana i druga izdanja…

KULTURA ŽIVLjENjA
Udruženje „Zdrav život” organizuje u ponedeljak, 19. juna, u 18 časova, predavanje „Tesline kule na Rtnju”. Predavač je prof. Spasoje Vlajić.

„BANATSKA BAJKA…”
U okviru programa „Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti”, u petak, 16. juna, biće koncert Muzičke škole „Josif Marinković”, u nedelju, 18. juna, koncert KUD „Pionir”, u utorak, 20. juna je „ Vinska priča”, u sredu, 21. juna – projekcija filma „Prirodnjački kamp Belo Blato”, predstavljanje Regionalnog centra za talente i „Evro Velo Park” – biciklističke rute i Banatski kulturni karavan – Dragoljub Zečević. Sve počinje u 20 časova. U četvrtak, 22. juna, u 18 časova, biće koncert Plesnog centra Zrenjanin i Radionica „Mali genijalci”.

KONKURS
Kulturni centar je raspisao konkurs za otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina, kao i finansiranje nastajanja novih umetničkih dela savremenih umetnika. Konkurs je otvoren do 20. juna: www.kczr.org i na FB stranicama KC.

„KAD BOG ZAŽMURI”
U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”, u četvrtak, u 19 časova, biće predstavljena knjiga Marije Vasić, „Kad Bog zažmuri”, koja je objavljena povodom 75. godišnjice racije u Novom Sadu, kao spomenik nevinim žrtvama. Govoriće Aleksandra Kolar Orešćanin i autorka.

KNjIŽEVNO VEČE
U Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović” je u petak, 16. juna, u 19.30 časova, književno veče Perice Ć. Markova. Govoriće Milan Bjelogrlić, Stanko Šajtinac i autor.

TRIBINA
„Položaj Roma u Vojvodini” je tribina koja je u Kulturnom centru u utorak, 20. juna u maloj sali, u 19 časova. Uvodničar je Nenad Vladisavljev iz Udruženja romskih studenata. Moderator je Miroslav Samardžić.

FILM
U sredu, 21. i četvrtak, 22. juna, od 21 sat, u maloj sali Kulturnog centra u okviru ciklusa „Velikani sedme umetnosti”, biće prikazan film „Gospodin Arkaden” (Mr. Arkadin). U režiji Orsona Velsa – varijacija je na njegov film „Građanin Kejn”. Ulaz je slobodan.