NAJAVE DOGAĐAJA

ITALIJANSKI FILM
U okviru filmskog ciklusa „Italijanski klasici” u četvrtak, 4. februara, kao i prethodne večeri, u maloj sali Kulturnog centra, u 20 časova, biće prikazan film „Dekameron”, Pjera Paola Pazolinija (Pier Paolo Pasolini). U sredu, 10. i četvrtak, 11. februara, biće projekcija filma „Čudo u Milanu” (Miracolo a Milano) (1951). Režija Vitorio de Sika (Vittorijo De Sica). Ulaz je besplatan.

IZLOŽBA
Izložba Saše Jovanovića „Od klasičnog do virtuelnog” otvorena je u Kulturnom centru i dostupna je javnosti do 11. februara. Karijeru je počeo pre 26 godina – figurativno slikarstvo na granici nauke i apstrakcije. Započinje istraživanje u novim medijima.

„APSTRAKTNE VIZIJE”
Slike Bogdana Đorića „Apstraktne vizije” biće u izložbenom salonu Kulturnog centra od petka, 5. februara, do 19.

TRIBINA O PSOVANjU
U maloj sali Kulturnog centra, u utorak, 9. februara, u 19 časova, biće tribina o psovanju. Govoriće dr Predrag Krstić, filozof. Biće prikazan i dokumentarni fulm o nastanku Krstićeve knjige o psovanju. Moderator je Miroslav Samardžić.

KONCERT GORANA KARANA
Povodom dana zaljubljenih, 14. februara, u subotu, 13. u velikoj sali Kulturnog centra, u 20 časova je koncert Gorana Karana. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana, od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena je 1000 dinara, a za organizovane posete 900.

BALET
I ove godine u organizaciji baletskog studija „Stejdž” Kulturnog centra i Udruženja „Budimo ljudi” na velikoj sceni, u sredu, 10. i četvrtak, 11. februara, u 9:30 časova, biće dečja baletska predstava „Grdana”. Namenjena je predškolcima, humanitarnog je karaktera, a ulaznica je 150 dinara. Sav prihod je za kupovinu medicinskih aparata za Dečje odeljenje zrenjaninske Bolnice.

DECA U VELIKOM RATU
Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca – Beograd i Udruženje „Bagljaškult” organizuju u ponedeljak, 8. februara, u 19 časova, u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović”, izložbu „Deca u velikom ratu 1914-1918”. Izložbu će otvoriti dr Vidoje Golubović, predsednik Udruženja. U programu učestvuje Hor viših razreda Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš” – dirigent Ana Dmitrović.

DOKUMENTARNI FILM
U Savremenoj galeriji Zrenjanin, u četvrtak, 4. februara, u 19 časova, biće premijera dokumentarnog filma „Likovni umetnici”, posvećenog stvaralaštvu grafičara Duška Kirćanskog i slikara i strip autora Branka Đukića. Ovaj dokumentarac, u produkciji agencije „Digital Style”, deo je serijala „Talenti i bardovi”. Producent filma je Feldeši Đula, snimatelj i montažer Dušan Udicki, muziku za špicu i film je komponovao Srđan Marinković – Retro Grad, a scenarista i režiser je Zoran Slavić.

„IMA JEDNA ZEMLjA”
Nakon uspešnog gostovanja u Beču, u organizaciji Srpskog kulturnog foruma i u Vinici, u Makedoniji, prošle godine, zrenjaninski glumac Jovica Jašin igraće u subotu, 6. februara, u Cirihu, u organizaciji Srpskog kulturnog društva, monodramu „Ima jedna zemlja”. Rađena je prema knjizi Bojana Ljubenovića, „Pisma iz Srbije” koja će, takođe, biti predstavljena.

REPERTOAR POZORIŠTA
Na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. u petak, 5. februara, u 20 časova, biće predstava „Šine ili Bog nas pogledao”. Na Sceni „Todor Manojlović”, u četvrtak, 11. februara, u 20 časova, na repertoaru je „Ona”. Na Lutkarskoj sceni je u nedelju, u 18 časova, „Trapavi zmaj”.

PROMOCIJA KNjIGE
Promocija knjige ,,Zakonom protiv zakona” – uzroci i posledice demokratske anarhije, Josipa Bogića, predsednika Izvršnog odbora Republikanske stranke, u prostorijama ove stranke u Zrenjaninu, biće u subotu, 7. februara, u 19 časova, u Pupinovoj 2. Ulaz je slobodan.