NAJAVE DOGAĐAJA

DEČJA RADIONICA
U subotu, 30. aprila, u okviru dečjeg programa Kulturnog centra biće održana radionica robotike. Program počinje u 10 časova na Fejsbuk strani KC-a.

DANI ŠVEDSKOG FILMA
U okviru programa „Dani švedskog filma” u subotu, 30 aprila, od 11 i 16 časova prikazuje se porodična filmska avantura „Odlutali san”/Siv sleeps astray (2016, 79′), koji je ekranizacija romana poznate ilustratorke i pisca Pije Lindenbaum. U terminu od 20 časova prikazuje se drama o roditeljstvu „Čarter”/Charter (2020, 94′), režiserke Amande Kernel. Film je nominovan za evropskog Oskara u kategoriji glavne ženske uloge koju igra En Dalf Torp, a bio je i učesnik prestižnog „Sandens” festivala. Projekcije su u velikoj sali Kulturnog centra, a ulaz je besplatan.

MUZIČKI PROGRAM
U petak, 29. aprila u Kafe – Galeriji, klubu Kulturnog centra sa početkom u 21 sat održaće se muzički program „Muzika. Kao nekad”. Nastupaju Tanja Mandić – vokal, Filiman Mandić – gitara i vokal i Marko Pejčić – klavir i klavijature. Na repertoaru ove muzičke večeri je evergrin, pop, rokenrol, bluz, kantri i etno muzika. Ulaz je slobodan.

FRAJLE
Koncert popularnog ženskog akustičnog benda „Frajle” (The Frajle) biće održan u Kulturnom centru u petak, 13. maja, u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 1.500 dinara.

IZLOŽBA
U petak, 29. aprila, sa početkom u 17 časova u salonu Narodnog muzeja biće otvorena izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine”, autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika etnologa, i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara. Postavka obeležava jubilej jednog veka kolonizacije vojvođanskih oblasti. Zajedno sa kolonističkim talasom pomeralo se i lokalno slovensko stanovništvo dok su iz Mađarske i Rumunije pristizale one srpske porodice koje su se naselile u novonastaloj južnoslovenskoj državi.