PROFESORKA VALENTINA VENCEL I UČENICI NAGRAĐENI ZA KOLEKCIJU RADOVA „ČUDESA SVAKODNEVICE”

Njihove umetnine izložene su u centru grada

Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ) u saradnji sa Klubom učenika „Pikaso” (Zrenjaninska gimnazija), Likovnom sekcijom HPTŠ „Uroš Predić” i Gradskim klubom roditelja i nastavnika „Sinapsa” nedavno je održala 17. Okružni likovni konkurs za decu i mlade pod nazivom „Portret-lik-
oblik-lice-naličje”. Priznanja su dodeljena u brojnim oblastima poput fotografije, kolaža, akvarela, ilustracije, korišćenja tradicionalnih tehnika, autentičnosti izraza, minijature, maštovitosti, kreativnosti.
Nagradu za kolekciju dobile su tri profesorke među kojima je i Valentina Vencel, akademska slikarka i nastavnica likovne kulture u osnovnim školama „Sonja Marinković” u Zrenjaninu i Mihajlovu, „Petefi Šandor” u Novoj Crnji i Zrenjaninskoj gimnaziji. Time je dobila priliku da našim sugrađanima prikaže šta sve nastaje na njenim časovima i koliko su deca kojima predaje kreativna. Postavka nosi naziv „Čudesa svakodnevice” i dostupna je do 29. aprila u ALUZ-ovom galerijskom prostoru.

LIKOVNA KULTURA JE VAŽNA
– Veoma mi je drago što sam dobila mogućnost da izlažem. Crteže su uradili moji najtalentovaniji đaci kojima predajem. Naši sugrađani kroz izložbu imaju priliku da zavire u naš prostor i vide šta sve nastaje na časovima likovnog, kao i to šta deca rade privatno, kod svojih kuća, u sveskama, blokovima „skeč bukovima”. Šestaci i sedmaci su napravili nekoliko instalacija – rekla je Valentina Vencel i dodala da postavka prikazuje dijapazon različitih dečjih svetova i zato nosi naziv „Čudesa svakodnevice”.
Kao nastavnica likovnog smatra da je njen predmet od izuzetne važnosti, kao i muzička i fizička kultura, a da bez njih ni ostali časovi nisu potpuni.
– Trudim se da iz svakog deteta izvučem maksimum koji ono može da pruži. Posvećujem im dovoljno vremena i pažnje. Najvažnijim delom posla smatram zalaganje da im pokažem na koje sve načine mogu da se izraze kroz likovnu umetnost – kazala je naša sagovornica.

MLADI I TALENTOVANI
Mnogi učenici došli su na otvaranje, a neki su želeli da prenesu svoje utiske. U pratnji roditelja, najveće podrške, bio je Mikša Jenovai, koji ide u osmi razred Osnovne škole „Sonja Marinković”.
– Crtanjem se bavim od petog razreda, a časove likovnog posebno volim. Tada sam naročito kreativan. Za konkurs sam odabrao da nacrtam jedan solarni sistem načinjen od ljudi, tačnije od njihovih lica, jer me privlače portreti. Nagrada, koju je naša nastavnica osvojila i prilika da izlažemo, svima puno znači i vrlo se radujemo – ispričao je Mikša Jenovai.
Teofil Desnica ide u peti razred iste škole. Iako je vrlo mlad, interesuje ga apstraktno slikarstvo. Njegov rad se nalazi i na izložbenom plakatu.
– Likovno volim, mada nekada malo teže pronalazim ideju. Svejedno je šta imamo zadato. Odgovaraju mi i slobodne teme, ali i one konkretnije. Zavisi kako sam inspirisan i raspoložen – kazao je Teodor Desnica.
Prisutne đake i njihovu profesorku dočekao je akademski slikar mr Rastko Stefanović, predsednik ALUZ-a.

 

 • POSVEĆENA DECI I LIKOVNOM STVARALAŠTVU
  Valentina Vencel je rođena 1970. u Zenjaninu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1994, na Odseku za slikarstvo u klasi prof. Milana Blanuše. Članica je ULUS-a i ALUZ-a. Ostvarila je veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Svojim posvećenim i kreativnim pedagoškim radom afirmisala je likovno stvaralaštvo i doprinela unapređenju razvoja dece i mladih.

 

 • AUTORI NAGRAĐENIH RADOVA
  OŠ „Petefi Šandor” Nova Crnja
  5. razred: Milica Bjelić, Oskar Mesaroš, Martin Samolov, Stefan Dimitrijević, Barbara Jenovai, Levente Balint
  6 razred: Aron Biači, Mile Petrović, Gabrijela i Daliborka Filipov
  7. razred: Tamara Matić, Evelin Vaštag, Reka Buđi
  8. razred: Marina Nađ, Nemet Akoš, Viktor Tot
  OŠ „Sonja Marinković” (Zrenjanin i Mihajlovo)
  Andro Jovanović (četvrti razred), Teofil Desnica (V-1), Lena Siler, Tesa Kočiš, Ervin Đeri, Šandor Nađ, Melisa Berta, Zita Salma, Anet Makan (V-2), Simona Miler, Leona Nađ, Patricia Takarič, Norbert Haladi (V-3), Karolina Berta, Ana Puškaš, Viktor Kajari, Ištvan Olah, Teodor Olajoš, Filip Izela (VI-2), Martina Nađ i Mate Tot (VI-3), Una Egri, Anastazija Labanc, Ksenija Jonaš, Diana Keseg, Viktorija Trankulov (VII-2) Anita Haladi, Anastazija Trankulov, Tara Bibu (VII-3), Anabela Njergeš, Henrieta Šipoš, Reka Bakoš, Mikša Jenovai (VII-2), Adrian i Daniel Farkaš (VII-3)
  Zrenjaninska gimnazija: Laura Husta i Beata Kadar (II-8)

Miroslava Malbaški
Foto: Luna Šalamon i Teodora Ivkov