NAJLEPŠE IZ ARADCA „NA DLANU“: Kiflice, vino, sirevi, rukotvorine…

Savet Mesne zajednice i Mesni odbor penzionera iz Aradca upriličili su danas dve manifestacije koje promovišu seoski turizam, kulturu i multinacionalnost u ovom banatskom mestu.

Kiflijada je već tradicionalna i održala se osmi put. Kiflice su bile slatke i slane, a umesile su ih žene iz Udruženja žena „Rada“.

,,Aradac na dlanu“ se održao drugi put za redom, a posetioci su mogli da probaju i kupe domaće vino, sireve, med, sitne kolače, čuvene aradačke herovke i krofne, ali i druge rukotvorine vrednih žena koje su izložile šivene i štrikane odevne predmete, magnete, lutke za decu i druge suvenire. U kulturno-umetničkom programu učestvovao je Centar za očuvanje tradicionalne kulture „Đerđef“ i Sportski klub ,,Plava zvezda“ iz Zrenjanina. Ono po čemu je Aradac, ali i slovačka nacionalna manjina poznata jesu ,,Meškarke“ koje su, odevene u narodnu nošnju, na harmonikama odsvirale par pesama.

Meškarke

Manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

– Jedna od manifestacija koje su veoma značajne za naš grad jeste i ova koja se danas održala u Aradcu, mestu u kojem složno živi srpsko i slovačko stanovnistvo.Grad Zrenjanin drugi put podržava ovu manifestaciju koja je potekla od samih meštana, a nadamo se da će iz godine u godinu rasti broj gostiju i učesnika – istakao je Santovac.

20180515_154327

Prisutnima se na pomoći i podršci zahvalila Rada Petraš koja je glavna organizatorka cele manifestacije i ujedno predsednica Mesnog odbora penzionera i Udruženja žena ,,Rada“ iz Aradca.

Kancelarija Saveta MZ je prvo mesto kome se Arađani obraćaju. Više o nameri da ovako nešto organizuju rekao nam je predsednik Saveta Ranko Jovanov.

– Cilj nam je bio da spojimo dve kulture koje su podjednako zastupljene u ovom selu i napravimo manifestaciju koja će pokazati šta Arađani nude. Spojili smo sport, igre, hranu, gastronomiju, nošnje i običaje i prikazali ih najbolje što smo mogli – kaže Jovanov.

Turistička organizacija Grada Zrenjanina takođe je pružila podršku, navodi saradnik za turizam u TO Jaroslav Stevanov.

– Trudićemo se da ovakve manifestacije što više promovišemo i da turistima podelimo ponudimo seosku kartu Srednjobanatskog okruga koji i te kako ima šta da ponudi.

 

M.Malbaški

20180515_150516

20180515_150342

20180515_154040