NAJSJAJNIJA ANA MILISAVLJEVIĆ – NEKADAŠNJA UČENICA MUZIČKE ŠKOLE

Prijemni je moj najveći izazov i životni uspeh

Od početka do završetka školovanja u Muzičkoj školi „Josif Marinković” je ostvarivala vrhunske rezultate. U okviru Osnovnog muzičkog obrazovanja je završila dva odseka: klavir i solo pevanje. Uspešno je predstavljala Školu na takmičenjima iz različitih predmeta. Ana Milisavljević je učenica generacije 2017/21. godine u ovoj obrazovnoj instituciji.
Iako poseduje zavidno znanje i nosilac je pregršt nagrada, Ana je polagala prijemni ispiti na Odseku za dirigovanje Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i položila sa najvišom ocenom. Bila je prva na listi u klasi profesora Bojana Suđića, našeg proslavljenig maestra.
– Bilo je teško, naravno. Smatram da je prijemni bio najveći izazov koji sam ikada imala, isto tako i moj najveći životni uspeh, otuda i velika sreća nakon položenog ispita. Činjenica da sam primljena u klasu maestra Bojana Suđića još više doprinosi mom uspehu.

Šta te je nosilo tokom školovanja i ko ti je najviše pomogao?
– Iako se moja porodica bavi muzikom – profesionalno ili iz čiste ljubavi, svaki član bavi se različitim poslovima, te imamo doktore, profesore, inženjere… Možda upravo odatle i moje interesovanje za različite oblasti pored muzike, kao što su: matematika, šah, geografija, jezici, astrologija…
Takmičarski duh i istrajnost svakako mi je prenela moja porodica, koja je uvek bila tu da me podrži na mom muzičkom putu.
Tokom školovanja nosila me je podrška i profesora, koji su me podstakli da uvek verujem u sebe i svoje znanje, čak i kada je najteže. Od nastavnika izdvojila bih moju profesorku klavira, kod koje sam od malena i koja me je oformila kao muzičara, Melitu Mironović, kao i moju profesorku muzičkih oblika Veru Golob, uz čije mentorstvo sam osvojila titulu laureata na republičkom takmičenju iz navedene oblasti. Prijemni ispit sam spremala sa maestrom Aleksandrom Kojićem, koji me je naučio dirigovanju, iako pre toga nisam nikada uzela dirigentsku palicu u ruke. Svim profesorima sam večno zahvalna.

Beograd pruža više mogućnosti i za raznovrsne muzičke programe, ali i druženja i skitnju. Hoće li i dalje obrazovanje biti na prvom mestu?
– Obrazovanje i skitnja su u mom slučaju oduvek išli paralelno jedno uz drugo. Smatram da je bitan balans u svemu u životu, pa tako i ovde.

Šta te još ispunjava, osim muzike?
– Muzika je moja najveća ljubav i to je konstanta, ali svaki veliki muzičar ima široki spektar drugih znanja. Volim da gledam filmove i serije, da putujem, da se družim sa mojim društvom. Oni su mi uvek bili ogromna podrška.

Šta planiraš tokom studija i nakon završetka, osim što ćeš, verujem, biti sjajna dirigentica?
– Želela bih da tokom studija naučim što više na poslovnom polju i da uživam u životu u Beogradu. Nakon studija bih volela da me angažuju velike filharmonije i operske kuće, negde u belom svetu – jer vreme za ženske dirigente tek dolazi!
Branka Jajić
*Ovo je poslednji tekst koji je za „Zrenjanin” napisala koleginica Branka Jajić. Sticajem okolnosti, tek sada ga objavljujemo.

Branka Jajić
*Ovo je poslednji tekst koji je za „Zrenjanin” napisala koleginica Branka Jajić. Sticajem okolnosti, tek sada ga objavljujemo.