NAJVIŠE PROBLEMA U MESNOJ ZAJEDNICI „CENTAR” JE KOMUNALNE PRIRODE

Higijena na ulicama nije na zavidnom nivou

Težišne teme koje se razmatraju na sednicama Saveta Mesne zajednice „Centar” i sa kojima sa susreću sugrađani koji joj pripadaju mahom su komunalne prirode poput kišne i fekalne kanalizacije, sanacije trotoara i kolovoza, parkinzi i nepropisno parkiranje, stavljanje gelendera uz stepenište ispred zgrade MZ i nehigijena u ulicama.
– Ove godine smo uspeli da rešimo neke zaostale probleme. Postavljena je dopunska tabla ispod saobraćajnih znakova zabranjenog zaustavljanja i parkiranja u Pupinovoj ulici sa parne strane. To znači da vozila više ne smeju da se parkiraju sa te strane, odnosno ko parkira vozilo pauk će ga odneti. Do sada je moglo da se parkira, a pošto je pomenuta ulica uska i prometna, morali smo da reagujemo – kaže sekretarka Mesne zajednice Smiljka Momirov.
Još jedan problem sa kojim su se meštani susretali jeste preraslo drveće i žbunje u Matavuljevoj ulici, koji je uspešno rešen na predlog Saveta. Ovaj problem je nastajao ispred kuća u kojima niko ne živi i ne održava prostor ispred objekata, a smanjivao je vidljivost i bezbednost ljudi u saobraćaju.
– Ove godine postavljen je i ležeći policajac kod vrtića „Dečija radost”, jedinog vrtića na našoj teritoriji. Četiri godine smo čekali i apelovali da se postavi i sada je i taj problem rešen. Rekonstruisali smo i deo puta u produžetku ulice „Dr Zorana Kamenkovića”, od broja 43 do 65, koji je bio izuzetno oštećen. Popunjene su rupe ispred semafora kod trafike „Ultra viva” na bulevaru Milutina Milankovića i ispred zgrade Mesne zajednice. Što se tiče radova koji su nezavršeni, ostao je parking u ulici Vuka Karadžića koji treba da se rekonstruiše, ispred Predškolske ustanove – kaže sagovornica.
Mesna zajednica će nastaviti sa svojim ustaljenim programom koji se tiče obeležavanja dana MZ „Centar” i slave „Velike Gospojine”.
Učestvovaće i ove godine u kulturnim manifestacijama koje organizuje Grad, a to su „Banatske vredne ruke” i „Štrudlijada”, a Savet će organizovati i „Naj kolačić” kojim su se predstavili prošle godine. Badnje veče i Božić obeležiće zajedno sa Uspenskom crkvom kojoj pripadaju.
Nastaviće se sa održavanjem puteva i trotoara u svim ulicama na području mesne zajednice, a prioriteti su ulice dr Emila Gavrila, Karađorđev trg, dr Zorana Kamenkovića, Vuka Karadžića, a ove dve poslednje će se i dodatno ozelenjavati, uz održavanje javne zelene površine ispred pomoćnog terena za fudbal na stadionu.
Sekretarka Smilja Momirov napominje da u MZ svoj prostor i aktivnosti imaju i najstariji sugrađani.
– Imamo redovne aktivnosti penzionera i Kluba dijabetičara. Ovaj Klub svakog poslednjeg četvrtka u mesecu organizuje akciju merenja pritiska i šećera u krvi. Moram da naglasim i da imamo dobru saradnju sa Patronažnom službom koja isto dolazi četvrtkom i edukuje stanovištvo i odgovara na pitanja vezana za zdravstvenu zaštitu – navodi sekretarka Momirov i dodaje da je Udruženje takođe aktivno i da sarađuje sa drugim Udruženjima na teritoriji Grada.
Problemi koje građani budu prijavljivali i ono što ostane nerešeno u ovoj biće prioritetno u nastupajućoj 2019. godini.
– Neki od bitnijih planova su rekonstrukcije preostalih trotoara koji su u lošem stanju, a tu su i oštećeni putevi. Sanira se stepenište na platou koje vodi ka MZ, a veliki izvođački poduhvat je i rekonstrukcija Trga dr Zorana Đinđića koji će, nadamo se biti završen do kraja godine – dodaje sekretarka Smiljka Momirov.

M. Malbaški