NAKON OBIMNIH GRAĐEVINSKIH RADOVA, ZRENJANINSKO POZORIŠTE JE SPREMNO DA DOČEKA PUBLIKU

Okolnosti diktiraju tempo

Glumci su se, nakon duže „građevinske pauze” – zbog renoviranja pozorišne zgrade – vratili svom teatru, ali ih je pandemija virusa korone sprečila da ponovo, pred publikom, zaigraju na „daskama koje život znače”. Da li će planirani repertoar za ovu nedelju biti ostvaren, zavisi od trenutne epidemijske situacije.
U ovoj ustanovi kulture se, na Dramskoj sceni, od početka februara radi na novom komadu, a kada će ugledati „svetlost dana”, neizvesno je. Reč je o novoj predstavi „Naš grad” koju režira Mia Knežević, po tekstu Torntona Vajldera, istaknutog američkog romansijera i dramskog pisca.
– Proces rada, nažalost, ne ide uvek željenom dinamikom, jer uz poštovanje propisanih mera, postoji i visoka svesnost za ličnu odgovornost, pa se rad na komadu iz bezbednosnih razloga povremeno pauzira, ali se svakako odvija uz veliki entuzijazam članova ansambla i želju da se pred publiku do kraja sezone izađe sa dobrom predstavom – kaže Vera Đeković, rukovoditeljka Dramske scene.

ŠEST MILIONA DINARA ZA RADOVE
Podsećanja radi, krajem oktobra prošle godine, zbog obrušavanja dela plafona u glumačkom salonu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, građevinska inspekcija naložila je zabranu korišćenja te prostorije, kao i dela bine. Do obrušavanja plafona došlo je zbog dotrajalosti krova na zgradi Pozorišta.
Više o onome šta je urađeno govorio je Ivan Francuski, direktor.
– Radovi na krovu počeli su januara meseca, a nedavno su završeni. Zamenjeni su oluci i postavljeni snegobrani. Promenjene su i tri grede i više letava iznad same scene, kao i jedan broj crepova. Pozorište je dobilo dozvolu za rad po okončanju navedenih radova. Za nas je ovo izuzetno značajno, jer najzad možemo ponovo da igramo u našoj prelepoj baroknoj sali. Publika se uželela predstava, a o tome govore brojni pozivi građana. Sada ponovo igramo, naravno u skladu sa epidemijskim merama – objašnjava Ivan Francuski.
Prema njegovim rečima, rekonstrukcija je urađena zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena krajem 2019. godine, kada je u Ministarstvu kulture i informisanja potpisan ugovor o sufinansiranju projekta popravke krova i tavanice zgrade Pozorišta. Ministarstvo je izdvojilo četiri miliona dinara, a Grad Zrenjanin još oko dva miliona dinara.

SANACIJA ĆE SE NASTAVITI
Francuski navodi da, kada je Grad uputio zahtev za sufinansiranje projekta, u obrazloženju je stajalo da je na zgradi Pozorišta, zbog dotrajalosti krova, došlo do prokišnjavanja krovne konstrukcije na više mesta, kao i da je naročito loše stanje pomoćnog objekta koji se nalazi iza bine Pozorišta i zajedno sa njim čini jedinstvenu celinu.
– Sanacija je zahtevala obimne radove na krovnoj konstrukciji i svim njenim delovima, zamenu dotrajalih greda, krovnog pokrivača i oluka, popravku tavanice i oštećenja na unutrašnjim i spoljašnjim zidovima, nastala usled prokišnjavanja – kaže naš sagovornik.
Povodom završetka radova, Pozorište je prošle nedelje posetio gradonačelnik Simo Salapura i upoznao se sa planovima koji se tiču neophodnih infrastrukturnih radova. Pre svega, potrebno je sanirati deo spoljašnjih zidova, rešiti probleme grejanja i klimatizaciju velike sale.
Francuski je ukazao i na dotrajalost opreme, kao i na potrebu da se renoviraju sedišta i lože u najstarijoj pozorišnoj sali u Srbiji.
Gradonačelnik je istakao da Grad prepoznaje veliki značaj ove ustanove i podsetio da je ove godine predviđeno nešto više od 372 miliona dinara za kulturu, što je 8,5 odsto od ukupnog budžeta, a da je za rad Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” planirano više od 105 miliona dinara.

Miroslava Malbaški