NAKON PREMIJERE U ZRENJANINU: Izložba o Vasi Pomorišcu gostuje u Beogradu

Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ biće otvorena u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu, u petak, 1. marta, sa početkom u 13 časova. Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. Premijerno je bila predstavljena u zrenjaninskom Muzeju od sredine decembra prošle godine do sredine februara ove godine.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal, koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu – Zrenjaninu, kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

Izložbu u Domu vojske Srbije otvoriće Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja. Tokom trajanja, svakog ponedeljka u 13 časova biće upriličena autorska vođenja za publiku.

Autori izložbe su viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Olivera Skoko i kustoskinja-istoričarka umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija „Gomeks“. Izložba će trajati do 20. marta.