NAREDNOG VIKENDA HORSKI FESTIVAL „SLOBODAN BURSAĆ“: Nastupi prilagođeni situaciji

Sedmi po redu Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan u subotu, 12. septembra u Amfiteatru Kulturnog centra sa početkom u 20h najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.
Festival će po prvi put biti održan na otvorenom, uz poštovanje svih mera zaštite zbog pandemije korona virusa. U skladu sa epidemiološkom situacijom i broj posetilaca će biti ograničen, a nošenje zaštitnih maski je obavezno. Iz istog razloga je smanjen i broj horova koji će se pojaviti na festivalu, pri čemu će to biti mali horovi (do šesnaest pevača), okteti i kvartet da bi na taj način i pevači mogli da stoje na propisanom rastojanju.
Ove godine će na festivalu nastupiti zrenjaninski horovi, a festival će biti održan u formatu celovečernjeg koncerta kojim ćemo simbolično nastaviti njegov kontinuitet. Publika će imati priliku da čuje Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice” (dirigentkinja Zorica Kecić), novonastali muški sastav „Klapa Pannonica“ (dirigentkinja Zorica Kozlovački), vokalni kvartet „Vita Brevis” koji priprema Aniko Kiš Gardinovački, kao i Zrenjaninski kamerni hor (dirigentkinja Andrea Poša). Na festivalu će nastupiti i dva dečija hora: Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina (dirigentkinja Senka Milisavljević) i Dečiji hor Sanjalice Kreativnog centra „Kolegijum” (dirigentkinja Sanja Popović)
Na konferenciji, prisutnima su se obratili Goran Marinković, direktor Kulturnog centra i Vladimir Stojković, direktor festivala, i najavili ovogodišnji festivalski program.
–  Zrenjanin je jedan od retkih gradova koji horski festival može da organizuje sa sopstvenim snagama.U ovoj nesvakidašnjoj situaciji u kojoj se svi nalazimo imali smo veliku dilemu da li da festival organizujemo ili ne. Međutim amfiteatar KC i prostor na otvorenom, kao i izbor malih gradskih horova,dao nam je šansu da i ove godine ne propustimo festival. U odnosu na ranije festivale ovo će biti samo celovečernji koncert šest zrenjaninskih sastava kojim ćemo obeležiti festival i nastaviti njegov kontinuitet. Žao nam je što veliki zrenjaninski ansmbli kao i predviđeni gosti iz zemlje i inostranstva neće nastupati i nadamo se da ćemo već na sledećem festivalu sve nadoknaditi. Ovogodišnji festivalski moto je: „Glas se čuje i ispod maske“ i on nam je samo podstrek da istrajemo u novonastaloj situaciji!“ – rekao je Vladimir Stojović, direktor festivala
Prema rečima Gorana Marinkovića Horski festival „Slobodan Bursać“ jedan je od najznačajnijih projekata i muzičkih programa Kulturnog centra koji zauzima sasvim razumljivo vodeće mesto.
– Stvaranje festivalske atmosfere i  davanje značaja, iz razumljivih razloga, je jedan od naših prioriteta jer horsko pevanje u Zrenjananinu ima odličan temelj, izuzetnu istoriju a i danas živi i okupljanja  veliki broj njegovih poklonika i zaljubljenika u preko 20  zrenjaninskih horova. Ovom prilikom zahvaljujemo se Gradu Zrenjaninu, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i kompaniji PerSu koji su podržali festival – rekao je Goran Marinković.
Između nastupa horova publika će moći da vidi spotove kako zrenjaninskih, tako i horova iz inostranstva koji su snimani u toku izolacije. Tokom cele večeri biće organizovan live stream putem YouTube kanala i Facebook stranice, a prenos će biti moguće pratiti i preko video-bima na Trgu Slobode. Ovogodišnji festival kao i prethodnih godina organizuju Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions. Festival su podržali Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i kompanija ,,Persu“.

M.Malbaški