EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U OKRUGU: Od početka septembra do juče, zaraženo pet osoba

Na osmoj redovnu sednicu Saveta Okruga u proširenom sastavu razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija i sprovođenje kontrole poštovanja epidemioloških mera. Na osnovu najnovijih podataka Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin ocenjeno  je da je trenutna epidemiološka situacija u Okrugu dobra i stabilizovana, ali da zbog opreza ne treba popuštati u primeni mera zaštite.
Ukupan broj obolelih u Okrugu od početka epidemije je 340, od čega je 269 slučajeva potvrđeno u Zrenjaninu, 25 u Žitištu, 18 u Novoj Crnji i po 14 u opštinama Sečanj i Novi Bečej. Broj hospitalizovanih je smanjen na sedam osoba kod kojih potvrđena zaraza virusom korona. U avgustu je evidentirano ukupno 64 zaraženih, a od početka septembra, sa jučerašnjim datumom, pet osoba. Najveći broj, 59,9% obolelih, čini radno aktivno stanovništvo uzrasta 30-64 godine.
U cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti naglašena je potreba za pojačanom i koordinisanom kontrolom poštovanja epidemioloških mera od strane nadležnih inspekcijskih službi na svim nivoima i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Takođe je ukazano i na neophodnost pooštravanja kaznene politike prema svim licima, pravnim i fizičkim subjektima, koji ne poštuju epidemiološke mere odnosno ne obezbeđuju uslove zaštite stanovništva od zarazne bolesti.
Bez obzira na stabilnu epidemiološku situaciju, apeluje se na sve građane da se i dalje pridržavaju preporučenih epidemioloških mera – fizička distanca i nošenje zaštitnih maski. Ovo se naročito odnosi na organizatore okupljanja i vlasnike objekata, koji podležu inspekcijskoj kontroli i koji su odgovorni za sprovođenje propisanih mera  zbog čijeg nepoštovanja će snositi sankcije.