NARODNA POSLANICA I ODBORNICA DUBRAVKA KRALJ O ODGOVORNOSTI U POLITICI

U Srbiji mora da bude mesta za obrazovane ljude

Mlada Zrenjaninka Dubravka Kralj bila je jedna od najboljih studenata na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Osnovne i master studije završila je sa desetkama u indeksu, nakon čega je radila kao advokatska pripravnica. Javnosti je postala poznatija kada se prošle godine, sa 26 godina, našla treća na listi Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije na parlamentarnim izborima.

Kakvo je tvoje iskustvo kao mlade političarke, odnosno kao narodne poslanice i odbornice?
– Svoju poziciju na izbornoj listi i sam izbor za narodnog poslanika shvatila sam kao veliku odgovornost i veoma sam posvećena radu u parlamentu. Prva sam se od novoizabranih poslanika uključila u diskusiju već na drugoj sednici Narodne skupštine i od tada dobijam snažne pohvale od građana i kolega. Cilj mi je da znanjem, temeljnim i objektivnim pristupom tačkama dnevnog reda doprinesem parlamentarnom životu u našoj zemlji i raduje me što posle svakog izlaganja dobijem na desetine poruka podrške. Još mi je draže kada me zaustave na ulici i dobijem takve komplimente.
U intervjuu koji sam za vaš list dala još pre nekoliko godina, kao student četvrte godine Pravnog fakulteta u Novom Sadu, rekla sam da želim da doprinesem kvalitetu pravne zaštite radeći u našem gradu kao advokat. Sada imam šansu da doprinesem kvalitetu celog pravnog sistema u našoj zemlji i tu šansu, shodno okolnostima, koristim na najbolji mogući način, kao i cela poslanička grupa Socijalističke partije Srbije. U Srbiji mora da bude mesta za mlade obrazovane ljude i to je jedna od naših osnovnih poruka.

Kakav je, po tvom mišljenju, politički i društveni dijalog ako nema dovoljno opozicije u Skupštini?
– Ako je stav da u Skupštini nema dovoljno opozicije, za to nije kriva vlast, već stranke koje su bojkotovale izbore. Prošle nedelje sam kao predstavnica poslaničke grupe SPS-a bila u onlajn poseti Evropskom parlamentu kada su i predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik saglasno ocenili da bojkot izbora nije način da se napreduje u parlamentarnoj demokratiji. No, nadam se da će predstojeći dijalog vlasti i opozicije dati rezultate u smislu njihovog učešća na narednim izborima, kada će se videti da li je bojkot bio političko oružje ili alat za prikrivanje izbornog rezultata koji bi ostao ispod cenzusa. Kada je reč o društvenom dijalogu, mislim da njega ne manjka. Prošle nedelje održan je tematski društveni dijalog o rodnoj ravnopravnosti, planiran je dijalog o posledicama pandemije korona virusa… Mnoge aktivnosti na tom polju su preduzete od momenta osnivanja ministarstva nadležnog upravo za društveni dijalog.

Da li postoji mogućnost da zastupaš interese građana Zrenjanina?
– U Narodnoj skupštini zaista ne propuštam nijednu šansu da pomenem svoj grad, a uprkos brojnim obavezama u Beogradu, uvek sam redovna i na sednicama Skupštine grada Zrenjanina. Koristim svaku priliku da se sretnem, razgovaram sa mojim Zrenjanincima i čujem njihove probleme.

Da li te je možda politički život razočarao?
– Politički život zavisi od ljudi, kao i u svakoj oblasti ima i dobrih i loših. Deo sam SPS-a, ne samo zbog ciljeva njene politike, već i zbog dobrih ljudi koji je čine. Tu, pre svega, mislim na Željka Malušića i Dragana Vuleševića kada je reč o zrenjaninskim socijalistima. U okviru poslaničkog kluba SPS-a imam čast da se družim i učim od najvećih intelektualaca našeg vremena, istaknutih političara, advokata, profesora, doktora, ekonomista, inžinjera i nisam razočarana u njihovo znanje, niti spremnost da ga podele sa mnom, kao najmlađim poslanikom ove partije.

U kom pravcu bi volela da se tvoja karijera razvija?
– U svaku stranicu brojnih knjiga iz kojih sam učila utkala sam želju da se bavim advokaturom, što svakako ostaje moja ambicija, ali trenutno sam potrebnija u Skupštini. Svoja pravnička znanja i svoje desetke aktivno koristim učestvujući u zakonodavnoj delatnosti. I. ISAKOV

I. Isakov