U čijim sobama snevaju Kinezi

Piše: Dalibor Bubnjević

Dijaspora je neotuđivi deo Srbije! Mnogi naši sunarodnici su pokušali da (pro)nađu sreću u inostranstvu. Slična demografska kretanja su prisutna u celom regionu (čak i među članicama Evropske unije?!).
Svako od nas čuo je brojne priče o (ne)uslovnom smeštaju naših sunarodnika, kad odu na rad u ine zemlje. Neretko o tome čitamo u štampi ili pak gledamo na televiziji. Opravdano, navedeni sadržaji kod nas izazivaju bes. Međutim, kako se mi ponašamo prema uposlenicima iz inostranstva koji svoju sreću traže u našoj državi?
Refleksni odgovor će biti – mi smo dobri domaćini, niko nije ni gladan, niti žedan iz našeg doma otišao… To je tačno, kada je u pitanju gostoprimstvo. Da li se na isti način ponašamo kao gazde, poslodavci? Čini se da je odgovor negativan. To, na najbolji način, svedoče uslovi u kojima su smešteni kineski državljani u industrijskoj zoni.
Nejasno je kako u srcu Evrope, među slobodarskim narodom, neko može da tretira pomenutu radnu snagu na tako ponizan način?! Ukoliko mislite da je konstatacija neprimerena, prošetajte do magistralnog puta za Beograd. Pre Ečke, sa leve strane, videćete donji veš po žičanoj ogradi…
Navedeni kamp predstavlja demonstraciju nečije pohlepe. Ko stoji iza svega? Vreme je da „padnu maske“. Neka se spremi…