LOKALNI PARLAMENT ŠESTI PUT ZASEDAO – OZBILJAN DIJALOG I OVOG PUTA IZOSTAO

Manje novca za fabriku vode, više za Vodovod i kanalizaciju

Odbornici Skupštine grada drugi put ove godine donosili su važne odluke za Grad.
Na šestom zasedanju kojem je prisustvovalo 57 odbornika, potvrđene su tačke usvojene na prošlonedeljnoj sednici Gradskog veća. Skupština je održana u petak, 19. februara, u sali Kulturnog centra. Utvrđeni dnevni red od 16 tačaka nije pretrpeo izmene ili dopune. Predloge dopuna, koji ni ovog puta nisu bili usvojeni, podneli su odbornici Aleksandar Korovljev („Dosta je bilo”) i Mirjana Grujić (DSS). Opozicija je komentarisala i Javnu raspravu o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma koja je, dan ranije, održana u Novom Sadu, a građani bili uskraćeni da joj prisustvuju.
– Prosto ne mogu da verujem da smo po ovoj temi podeljeni na stranačku pripadnost. Pre svega zato što je nemoguće da vas vaši prijatelji i poznanici ne pitaju šta se dešava oko „Linglonga”. Mene pitaju. I ne mogu da verujem da samo zbog toga što ja ne pripadam vlasti mene neko pita da li nešto više znam o tome. Pre nego što budete podigli ruku protiv ovog predloga, shvatite da svi snosimo deo odgovornosti. Fabrika će zapošljavati ljude, to je u redu, ali da li će taj uticaj na životnu sredinu biti poguban za sve nas, treba da se zapitamo – rekla je Mirjana Grujić, tražeći da Skupština raspravlja o studiji uticaja na životnu sredinu fabrike „Linglong”. Ona je podsetila da su sve sednice skupštine na kojima se odlučivalo o „Linglongu”, sazvane po hitnom postupku, te da je i građevinska dozvola doneta dva dana po početku vanrednog stanja.
Kao najznačajnija tačka poslednjeg zasedanja bilo je prihvatanje Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada za 2021. Komentarišući ove odluke, zamenik gradonačelnika, Saša Santovac, rekao je da, njihovim usvajanjem, Grad i gradska uprava žele i da izađu u susret investitorima i da se suoče s nekim prisutnim problemima.
– Usvajanjem Programa otuđenja gradskog građevinskog zemljišta ispunjavamo obavezu Gradske uprave da tu proceduru obavi do 30. marta i na osnovu uvida u raspoložive parcele ponudili smo ih brojnim zainteresovanim investitorima. Veća su i sredstva u budžetu za infrastrukturno opremanje tih lokacija – objasnio je Santovac.
Odbornici su bili saglasni i sa dopunom Posebnog programa korišćenja subvencija iz budžeta Grada za JKP „Vodovod i kanalizacija” za 2021. godinu, a usvojili su i promene i dopune programa poslovanja ovog Javnog preduzeća za tekuću godinu. Opozicija na ovu odluku nije gledala blagonaklono.
– Mi ovde treba da donesemo odluku o posebnom programu za subvencionisanje JKP „Vodovod i kanalizacija”. Po nama neke stvari ovde možda i nisu sporne. Pre svega ovih 11,5 miliona dinara za „pročišćavanje kanalizacije”. To je verovatno neophodno za funkcionisanje JKP, ali to je sigurno i potreba građana. Takođe, deset miliona što je namenjeno za tekuću likvidnost, odnosno za izmirenje poreske obaveze iz perioda vanrednog stanja i obezbeđenje zdravstvene zaštite zaposlenih. Verovatno menadžment loše radi, odnosno nemoguće je da JKP „Vodovod i kanalizacija” ne može da iznađe sredstva iz svog poslovanja za te tekuće obaveze, plate i sve što uz njih ide – rekao je Zoran Sandić, šef odborničke grupe DSS-a.
Skupština je prihvatila ideju da Grad pristupi članstvu Udruženja „Tri plus” iz Čačka, čiji je cilj pružanje podrške porodici, podsticaju rađanja i porastu nataliteta. Usvojeni su i predlog izmena u Planu generalne regulacije „Dolja”. Menja se i gradska Odluka o parkiranju. Dodate su joj odrednice koje se tiču napuštenih vozila, što ranije nije bilo definisano. Promene će pretrpeti i program poslovanja JKP „Čistoća i zelenilo” za 2021, a pred odbornike je iznet i usvojen izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije u prošloj i plan rada za ovu godinu, kao i plan rada Komunalne milicije za tekuću godinu.
Miroslava Malbaški