NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ“ U SUSRET NOVOJ SEZONI

Svaki rođendan počinje premijerom – „Prs`o“ za početak

Grad Zrenjanin izdvaja znatno više novca za kulturu od drugih gradova u Srbiji – kaže gradonačelnik Čedomir janjić – Skoro sedam odsto od kompletnog budžeta ide za kulturu, kako za pozorište, muzej tako i druge ustanove kulture. Grad Zrenjanin za tu namenu izdvaja značajniju sumu od uobičajenog proseka u zemlji, znatno više od drugih gradova. Mislim da u gradu ima više kulturnih dešavanja nego što naši sugrađani to znaju. Posetio sam Pozorište da bih se obavestio o aktuelnostima, dobra je vest da se priprema pozorišna premijera, ali je svakako važno da se informišem i o probemima.
Ovo je izjavio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, nakon posete Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u ponedeljak, 12. oktobra, gde je razgovarao sa direktorkom ove kulturne ustanove Ivanom Kukolj Solarov.
– Dan pozorišta, 15. oktobar, tradicionalno obeležavamo premijerom, ovog puta, to je predstava `Prs’o`, u režiji Olje Đorđević – rekla je Ivana Kukolj Solarov. – Prošle godine smo, svečanom akademijom, obeležili 175 godina kontinuiranog pozorišnog života u gradu a ove imamo premijeru savremenog francuskog vodvilja. Rediteljka predstave Olja Đorđević je našoj publici poznata po izvrsnim komedijama, kao što su `Iza kulisa` i `Večera budala` i verujem da će posetioci uživati i u novoj komediji, u kojoj igra ansambl zrenjaninskog pozorišta a gost je Saša Latinovićem, Zrenjaninac, koji karijeru gradi u Novom Sadu.
Direktorka zrenjaninskog Pozorišta je informisala i o projektu Evropske unije „Evropska ruta istorijskih teatara“.
– U okviru Jadranske rute u ovaj projekat je uvršteno i naše Pozorište – kaže Ivana Kukolj Solarov. – To je veoma značajno za kulturni turizam, koji je poslednjih desetak godina u usponu u Evropi a doprineće da naš grad dobije nove turiste i to ne samo onda kada su `Dani piva`.
Informisano je i o izložbi posvećenoj zrenjaninskom Pozorištu, koja je otvorena u septembru u Pozorišnom muzeju Srbije u Beogradu, koja, takođe, na svojevrsan način predstavlja naš grad kao grad kulture, najstarije pozorišno zdanje u Srbiji, iz 1839. godine, pozorišni život u kontinuitetu, do danas, repertoar, najznačajnija ostvarenja i poslenike teatra… Sezona je, kako je rečeno, počela veoma uspešno – predstavu „Ona“ žiri je proglasio za najbolju na Festivalu duodrame u Topoli, u septembru. Predstava „Imanje i nemanje“, koja je izvedena u Beogradu u nedelju, 10. oktobra, dobila je pohvale kritike i publike. Pokrenute su i akcije za publiku – godišnje i pretplate za redovne posetioce, vikend za dvoje i karte za stotinu dinara…

Branka Jajić

 

REPERTOAR
Na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u petak, 16. oktobra, u 20 časova, prva je repriza predstave „Prs’o“, čija je premijera prethodne večeri. U nedelju, 18. oktobra, u 20 časova, gostuje Novosadsko pozorište – Újvidéki színház, sa predstavom Opera ultima – po Bomaršeovim delima Seviljski berberin i Figarova ženidba. U sredu, 21. oktobra, u 20 časova, gostuje Subotičko pozorište sa „Čudom u Poskokovoj dragi“, a u četvrtak, 22. oktobra, u 20 časova Akademsko pozorište „Promena“, Novi Sad – klasa Nikite Milivojevića, sa Lizistratom ili porazgovarajmo malo o ratu i miru – prema motivima Aristofanovih komada. U subotu, 17. oktobra, u 10 časova, na Lutkarskoj sceni je predstava Zvezdan.