NAŠ REGION DOBRO PROŠAO U RASPODELI NOVCA ZEMLjORADNIČKIM ZADRUGAMA

Srednjem Banatu više od trećine bespovratnih para

Sredstva su dobile zadruge „Agro-Klek”, „Veljko Lukić Kurjak” iz Lukićeva Mrkšićevi salaši” iz Srpskog Itebeja, „Agrosoj” iz Neuzine i „Sloga” iz Krajišnika

Pet uspešnih zemljoradničkih zadruga iz srednjeg Banata, od kojih je svaka motor razvoja i oslonac svog i okolnih sela, dobilo je 17 miliona i 626 hiljada dinara bespovratnog novca iz budžeta AP Vojvodine. To čini 35 procenata ukupnog fonda od 50 milina dinara, koliko je sredinom novembra raspodeljeno zadrugama posredstvom Razvojne agencije.
Zadruge „Agro-Klek”, „Veljko Lukić Kurjak” iz Lukićeva i „Mrkšićevi salaši” iz Srpskog Itebeja će koristiti po pet miliona dinara, ZZ „Agrosoj” iz Neuzine je pripalo milion i 99.500 dinara, a za ZZ „Sloga” iz Krajišnika namenjeno je milion i 536.478 dinara. U konkurenciji zemljoradničkih zadruga iz cele Vojvodine, iz Banata je bespovratna sredstva u ovoj tranši dobila još samo zadruga iz Dolova (dva miliona dinara).
Sve srednjobanatske zemljoradničke zadruge koje su dobile podsticajna sredatva aktivne su u Zadružnom savezu Vojvodine, a većinu njih posetio je i republički ministar bez portfelja zadužen za selo i regionalni razvoj Milan Krkobabić. Visoka zastupljenost banatskih zadruga i zadrugara svedoči, kako o njihovoj želji da se odupru pustošenju sela, tako i spremnosti pokrajinske administracije da srazmerno više pomogne slabije razvijenim delovima Vojvodine, a Banat iz bezbroj razloga zaostaje za Bačkom i sve dinamičnijim Sremom.
– Pet miliona dinara utrošićemo za kupovinu elektromotora koji će davati snagu pumpama koje opslužuju naš mobilni sistem za navodnjavanje, čija krila zahvataju oko 2.000 metara, a pokrivaju više stotina hektara. Sistem, takozvani „rendžeri”, nabavljen je 1991. godine, u poslednjem momentu pred izbijanje rata. Elektromotori će zameniti dizel motore čiji je rad preskup i umanjuje rentabilnost, inače isplative i kvalitetne proizvodnje graška, boranije i kukuruza šećerca… Zamenu pogona na dizel elektromotorima realno je očekivati na jesen 2020. godine, jer za dovođenje struje i nabavku ostale opreme treba uložiti još 20 miliona dinara – kaže Čedomir Spasojević, direktor ZZ „Veljko Lukić Kurjak”.
Elektromotore i automatiku isporučiće firma „Agrosavet” iz Vrbasa, a oprema je italijanskog i kineskog porekla. „Kurjak” obrađuje 540 hektara sopstvene i još 200 hektara zemlje u svojini zemljoradnika. Ima 80 zaposlenih, 26 zadrugara i oko 40 kooperanata.
– Novac koji smo dobili upotrebićemo za kupovinu sistema navigacije za preciznu poljoprivredu, koji, kada je reč o kvantitetu, donosi uštedu od 30 do 40 odsto, a tu je i bolji kvalitet obavljenog posla – komentariše Nandor Vereš, direktor ZZ „Agrosoj” iz Neuzine i dodaje da ta zadruga od čisto ratarske, postaje i povrtarska i voćarska, jer intenzivira proizvodnju šargarepe, crnog luka i višnje.
„Agrosoj” sarađuje sa 300 kooperanata iz ovog i većeg broja okolnih mesta.
Direktor ZZ „Sloga” iz Krajišnika Dragan Grahovac (uz reči zahvalnosti za razumevanje grupe mlađih ljudi da sačuvaju Zadrugu, a time i selo, gde je nezaobilazan doprinos do nedavno uspešnog trenera Zorana Jerkovića), dodaje da će milion i po dinara Zadruga upotrebiti za nabavku mašine za pakovanje povrća i voća.
– Na kvalitetnom zemljištu našeg atara gajimo žitarice, suncokret i kukuruz, ali se korak po korak okrećemo i proizvodnji voća i povrća. Posle ove nabavke u planu nam je kupovina ozbiljnijih zalivnih sistema – kaže Grahovac.

  • „AGRO-KLEK” KUPUJE SEJALICE
    Uz pet miliona dinara od Pokrajine, za kupovinu mašine za fino sitnjenje mesa, „Mrkšićevi salaši” uložiće još dva puta toliko novca. Proizvođač opreme od nerđajućeg čelika vrhunskog kvaliteta je jedna poljska kompanija, izabrana kroz postupak javne nabavke. „Agro-Klek” kupuje sejalice za preciznu setvu okopavina. Na pet miliona doniranih sredstava, obezbedili su nešto manje od osam miliona dinara sopstvenog učešća. Isporučilac sejalica švedskog porekla je subotički „Vaderstad”.

M. STOJIN